Kiscsősz

2017.06.09. 13:44

Országhódító bábosok

KISCSŐSZ Nagy sikert aratott a Hunyorgók Bábcsoport Békéscsabán - tájékoztatta lapunkat Kovács Norbert Cimbi, az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület elnöke.

Penk Tímea

A Nemzeti Művelődési Intézet Bűvös Bábos programjába partnerként kapcsolódott be a kiscsőszi egyesület, amelynek tagjai előtt egy addig ismeretlen, új világot nyílt meg.

- Lehetőséget kaptunk arra, hogy egy négy megyét érintő mintaprogram egyik helyszíneként létrehozzunk egy új közösséget, amely a Hunyorgók Gyermek Bábcsoport nevet kapta. Munkatársunk, Honvédő Szandra nagy lelkesedéssel fogott a szervezésbe és mindössze három hónap alatt összekovácsolta a csoportot, sőt, egy szenzációs előadást is létrehozott. Savanyú Jóska betyártörténete teljes átéléssel, színházi élményt nyújtva jelent meg a gyermekek és bábjaik, eszközeik által megelevenített színpadtérben - ismertette Kovács Norbert. A kezdő bábosokat a próbákon a veszprémi kabóca Bábszínház vezetője, Székely Andrea és munkatársai is rengeteg szakmai tanáccsal segítették a csoport mentoraiként.

Fotó: Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület

 

- A programsorozat békéscsabai záróeseményén Závogyán Magdolna helyettes államtitkár mellett Hegedűs Katalin, az NMI vezető munkatársa, a város polgármestere, a befogadó művelődési intézmény igazgatóhelyettese is gratulált a programhoz, valamint a bábos szakma kiemelkedő személyiségei, szakemberei tartottak előadást - számolt be az egyesületi elnök. Hozzátette, a négy megyében néhány hét alatt létrehozott bábcsoportok magas színvonalú előadást tartott. A kiscsőszi, a balatonboglári, a püspökladányi és a kötegyáni csoport és a mentorok más-más irányból és eltérő módszerekkel közelítették meg a bemutatót, ami színessé tette a programot.

- A csoportok előadásai nagy sikert arattak a népes közönség előtt, nagy örömünkre a Hunyorgók is vastapsot kaptak. A kirándulás valódi családi, közösségi program lett, hiszen az NMI jóvoltából szállást is kaptunk, így megismerkedhettünk Békéscsaba néhány nevezetességével, majd pedig lenézhettünk a budapesti Citadelláról - mesélte Cimbi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!