KKV

2017.05.03. 16:05

Többet kapott a szektor

Veszprém - Idén és jövőre is négy százalékkal bővülhet a magyar gazdaság - mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke.

Napló-információ

Kovács Árpád a napokban, egy üzleti magazin által megrendezett konferencián - a távirati iroda tudósítása szerint - kiemelte: az Európai Unió átlagát meghaladó növekedési rátával párhuzamosan a GDP-arányos államadósság tovább mérséklődik, és az államháztartási hiány is az uniós elvárásoknak megfelelően 3 százalék alatt marad 2017-ben és 2018-ban is.

Kovács Árpád (j) a Költségvetési Tanács ülésén
Fotó: parlament.hu

Az ország további fejlődése szempontjából a KT elnöke gondnak nevezte, hogy a versenyképességet tekintve Magyarország rosszabb teljesítményt mutat fel, mint a V4-ek többi állama. Kovács Árpád elmondta: a 2017-2018-as évek a tavalyinál jobb gazdasági trendjéhez hozzájárul, hogy az uniós források "kedvező hátszelet" biztosítanak a gazdasági növekedéshez.

A jövőben a vállalati beruházások élénkülnek, ezt az uniós források mellett a bővülő lakossági kereslet és a növekvő, 2,5-3 százalékos infláció is támogatja majd. Kockázatok között említette a KT elnöke a munkaerőpiac kihívásait, illetve a demográfiai trendek kedvezőtlen alakulását. Rámutatott: az utóbbi években évi 10 százalékkal kaptak több forrást a magyar kis- és középvállalatok (kkv-k), ezekben az években kapunk választ arra a kérdésre, hogy innovációra fordítják-e ezt a pluszforrást a kkv-k, vagy bérkiegészítésre.

Oszkó Péter volt pénzügyminiszter ugyanezen a konferencián kiemelte: jelentősen növelni kellene Magyarországon a K + F kiadásokat. Napjainkban ugyanis az ország a GDP mintegy 1,5 százalékát fordítja kutatás-fejlesztésre és innovációra. Ezzel szemben a skandináv országok, illetve Dél-Kelet- Ázsia országai a bruttó hazai termék négy-öt százalékát költik ilyen célra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!