Kővágóörs

2016.06.08. 20:30

Máig őrzik az emlékét - Bajcsy-Zsilinszky tiszteletére szobrot avattak

Kővágóörs-Pálköve - Bajcsy-Zsilinszky, a mártírrá lett egykori publicista, parlamenti honatya szellemisége a mának rendkívüli üzenettel bír.

Tóth B. Zsuzsa

Erről beszélt Hanti Vilmos a Bajcsy-Zsilinszky Endre tiszteletére szervezett ünnepségen. A mártír tisztelői születésének százharmincadik évfordulója alkalmából emlékeztek az önkormányzat és az antifasiszta szövetség Bajcsy-Zsilinszky Emlékbizottsága közös rendezvényén az evangélikus templomban. Az istentiszteleten D. Harmati Béla nyugalmazott evangélikus püspök és Veress István lelkész szolgált. Az ünnepség a pálkövei Bajcsy-Zsilinszky-emlékház udvarán folytatódott, ahol Bajcsy-Zsilinszky az 1920-as évektől 1943-ig gyakorta nyaralt. Búzás Huba költő saját versét szavalta, majd Kerecsényi Zoltán, az emlékbizottság alapító elnöke köszöntötte az évfordulóra egybegyűlteket.

D. Harmati Béla ny. evangélikus püspök szentelte fel Bajcsy-Zsilinszky szobrát az emlékháznál
Fotó: Veszprémy György

Kővágóörs polgármestere, Horváth Dezső példásnak nevezte azt, hogy immár hatodik éve hajtanak fejet különféle gondolkodású magyar emberek a mártír emléke előtt. Hanti Vilmos szerinte tiszteletre méltó az, hogy Bajcsy-Zsilinszky a szélsőjobbtól eljutott a demokráciáig, időben felismerte a bajokat, hogy a náci hódítókkal és cinkosaikkal szemben nem maradt csöndben, s hogy a függetlenségért életét is képes volt odaadni. Vitányi Iván élő tanúja volt Bajcsy-Zsilinszky élete utolsó szakaszainak. A szociológus-politikus meghatódva emlékezett az 1944 karácsonyán történtekre, illetve a nemzeti ellenállási mozgalommal kapcsolatos történésekre, majd az ábrahámhegyi evangélikus szobrásszal, Kiss László művész-tanárral és a szoborállítást kezdeményező Kerecsényi Zoltánnal leleplezte a Dunántúl első Bajcsy-Zsilinszky-szobrát. A szobrot Harmati püspök áldotta meg. Az évfordulós emlékünnepély a Bajcsy-Zsilinszky-emlékfüzet bemutatásával folytatódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!