A gyártelep újabb beruházásoknak is megfelelő teret kínál

2023.10.26. 16:00

Befejezték az ipartelep kármentesítő projektjét

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósította meg az egykori Peremartoni Vegyipari Vállalat területének kármentesítési feladatait.

Benkő Péter

A megtisztított terület rekultivációja is megtörtént, bányaminőségű humusszal töltötték fel és befüvesítették

Forrás: önkormányzat

A projektek zárórendezvényét október 19-én tartották a Petőfi Sándor Művelődési Házban. Az elvégzett feladatokról, az elért eredményekről elhangzott tájékoztató után a résztvevők bejárták a gyártelep területét, személyesen győződve meg arról, hogy felszámolták a szennyezett ipari örökséget, így az ivóvízbázis már biztonságban van.

A kármentesítés első lezárult szakasza a 2007–2013 programozási időszakban, míg a második üteme a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg 8,84 milliárd forint támogatásból. Közel két évtizedes kármentesítési folyamat végéhez érkeztek, ami sok éve területfelméréssel, tényfeltárásokkal indult. A gyártelepen egykor hulladéklerakókat létesítettek igen kezdetleges műszaki védelemmel, ám az idő előrehaladtával a veszélyes hulladék az iszaptározó kazetták alatti karsztvízbázist is veszélyeztette, így a projekt célja azok kiürítése, a veszélyes anyagok elszállítása volt, s egy nehezen szállítható anyag stabilizált állapotban, megfelelően szigetelt, műszakilag bevédett térben való elhelyezése.

A második ütemben a talajvíz-szennyeződés további terjedésének megakadályozása és a már szennyezett talajréteg megtisztítása, vagyis az első szakaszban kiépült talajvíztisztító rendszer üzemeltetése, valamint a T5 jelű kazetta szennyezett hulladékai biztonságos elhelyezése volt a feladat. Az uniós támogatásnak köszönhetően sikerült a környezetvédelmi hatóság által is elfogadott 32 hektár területet megtisztítani, megszüntetni további szennyeződését. A projektnek köszönhetően a szennyezett terület, a talajba és a talajvízbe került szennyező anyagok koncentrációja kisebb lett, így a helyi lakosokat, az ipari parkban dolgozókat kevésbé veszélyeztetik egészségügyi kockázatok, a karsztterület ivóvízbázisa, a természetes élőhelyek is biztonságosabbá váltak.

A központi vízkezelő a talajvíz tisztítására szolgál, amely a beérkezett szennyezett vizet megtisztítva szállítja tovább a szikkasztóba. Az így keletkezett minimális hulladékot elszállították. Kiderült, 1923-től a robbanóanyag, később a műtrágya és növényvédő szerek gyártása során keletkezett veszélyes hulladékok iszaptároló kazettákba kerültek, amelyek az eltelt évek során nem védték biztonságosan a mérgező anyagokat, ezért volt sürgető felszámolásuk, amit két és fél év alatt végeztek el. A szennyező anyag jó részét elszállították, a nehezen szállítható hulladék pedig bevédett térbe került megfelelő fedőréteggel, fóliavédelemmel. A megtisztított terület rekultivációja is megtörtént, bányaminőségű humusszal töltötték fel és befüvesítették. A természet kezdi visszafoglalni a területet, így a szürke, kietlen pusztaság helyett zöldülő környezet fogadta a projektzáró résztvevőit. A nagyszabású projekt műszaki része sikeresen lezárult, a környezetvédelmi hatóság sem talált kifogást. A kármentesítés sikerét tükrözi, hogy a gyártelep a meglévő üzemek és vállalkozások mellett újabb beruházásoknak is megfelelő teret kínál a jövőben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!