1956

2017.10.23. 21:53

Fontos mérföldkő a szabadsághoz vezető úton

Az 1956-os forradalom máig meghatározza erős, bátor és legyőzhetetlen nemzeteink identitását – jelentette ki beszédében Rafal Kukla, Pápa lengyelországi testvérvárosának, Gorlicének a polgármestere a JMSZK színháztermében tartott ’56-os ünnepségen.

Polgár Tibor

Fotó: Polgár Tibor

A lengyel városvezető emlékeztetett: a 61 évvel ezelőtt kirobbant budapesti felkelés eredetileg az akkori Lengyelország felé irányuló szolidaritás kifejezésének indult, ám végül egy több mint háromhetes fegyveres szabadságharccá vált. – A lengyelek melletti kiállás lényegében a szabadságra vágyó magyar nép kiáltása volt – mutatott rá Rafal Kukla. Mint mondta, a szovjet csapatok magyarországi vérengzése után Lengyelországban hatalmas méretű, a felkelőket támogató akciók szerveződtek, az emberek tömegesen mentek vért adni, és országszerte segítséggyűjtő bizottságok alakultak. Gorlice polgármestere hangsúlyozta, a nyomasztó túlerő által eltiport forradalom nem volt hiábavaló, hiszen fontos mérföldkővé vált a szabadsághoz vezető úton.

Rafal Kukla Fotó: Polgár Tibor

A pápai városi megemlékezés ünnepi műsorában Baranyai Annamária és Egyházi Géza színész-énekes, valamint a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület táncosai idézték fel a forradalmi eseményeket, végül a főhajtás koszorúzással zárult az Erzsébet ligetben, a Magyar pieta 1956 szobornál.

Fotó: Polgár Tibor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!