Külföld

2009.05.22. 08:41

Az idei legnagyobb amerikai bankcsőd - összeomlott a BankUnited

Washington - Újabb amerikai pénzintézet jutott csődbe és kényszerült arra, hogy tevékenységét más pénzintézet, egy befektetési társaságokból álló cég vegye át. A 12,8 milliárd dolláros eszközértékkel rendelkező és 8,6 milliárd dollár betétet kezelő BankUnited takarék-és hitelbank tönkre ment - jelentette be az FDIC befektetéseket biztosító állami pénzalap.

Szausev Xénia

A floridai (Coral Gables) székhelyű BankUnited a 34. olyan bank, amely az idei évben az FDIC csődbiztosítására támaszkodhatott. Május elején az Atlanta-beli Silverton Bank és további két kisebb pénzintézet volt kénytelen beszüntetni tevékenységét.

A BankUnited mind a 84 fiókját egy befektetési társaságokból (WL Ross, Carlyle és  Blackstone csoport) álló cég veszi át az FDIC közlése szerint, és a fiókok már péntektől működnek. A vevő mintegy 900 millió dolláros tőkét szán a csődbe jutott bank talpra állítására.

A BankUnited összeomlásával összefüggő költségek a biztosítási pénzalapnak a becslések szerint 4,9 milliárd dollárjába kerülnek. Ez az összeomlás jelentette eddig a második legnagyobb terhet az FDIC-nek azóta, hogy a pénzügyi válság a múlt év júliusában kirobbant. Az első helyen az IndyMac takarékbank áll, 9 milliárd dolláros felszámolási költséggel.

Az eddigi legnagyobb amerikai bankcsőd a Washington Mutual nevéhez fűződik, a több mint 300 milliárd dolláros mérlegfőösszegű takarékbank 2008-ban omlott össze.

A BankUnited a jelzálog-hitelpiacon ismert legkockázatosabb kölcsönöket nyújtotta, ebben a sikertelennek bizonyult opciós konstrukcióban a hitelt felvevők maguk dönthették el, hogy mekkora tőkerészt fizetnek vissza havonta a banknak.

Az FDIC további bankcsődök bekövetkeztére és arra számít, hogy ezekben az esetekben, akárcsak a legtöbb korábbi felszámolás esetében tudnak majd új vevőt találni a bajba jutott pénzintézeteknek. A csődbe jutott bankok betéteseinek pénzét törvény garantálja.

Az FDIC 22 milliárd dollárral rendelkezik az idei évben a várható bankcsődök finanszírozására, és ebből az összegből eddig mintegy 10 milliárd dollárt használt fel.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!