Külföld

2009.05.08. 14:19

Kétezer-ötszázra emelkedett az újinfluenzás megbetegedések száma

Stockholm, Genf, Hága, Madrid, Moszkva - Kétezer-ötszázra emelkedett világszerte a bizonyított újinfluenzás esetek száma.

Szausev Xénia

Az ilyen fertőzések több mint 90 százaléka Mexikóban, az Egyesült Államokban és Kanadában fordult elő - tűnik ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ  (ECDC) pénteken közölt mérlegéből. Miután Argentína és Brazília is bejelentette első újinfluenzás eseteit, huszonhatra nőtt az érintett országok száma.

Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa felszólított pénteken minden országot, hogy ne zárjanak karanténba egészséges utasokat csak azért, mert mexikói állampolgárok. Az ilyen eljárás sérti a nemzetközi jogot - hangsúlyozta.

Számos mexikói utazót helyeztek karanténba Kínában ezen a héten. A kínai hatóságok szerint ez egyszerű egészségügyi óvintézkedés az új influenza terjedésével szemben. Mexikó tiltakozott a kínai hatóságok eljárása ellen, diszkriminatívnak nevezve intézkedésüket.

"Azon mexikóiak esetében, akiknek nincsenek influenzás tünetei, és akik nem voltak Mexikóban az utóbbi hét folyamán, nem valószínűbb az újinfluenzás fertőzöttség, mint azon ország bármelyik polgára esetében, amelyben éppen tartózkodnak" - mondta egy genfi sajtóértekezleten Pillay szóvivője.

A holland egészségügyi hatóságok bejelentették pénteken a harmadik hollandiai újinfluenzás eset felbukkanását. Az 52 éves páciens ezen a héten tért haza Mexikóból. Tamiflu vírusölő gyógyszerrel kezelik, állapota javul.

Spanyolországban hét újabb bizonyított esetet jelentettek be. Ezzel 88-ra nőtt az országban előfordult újinfluenzás megbetegedések száma. Az egészségügyi minisztérium közleménye szerint az összes páciens szervezete jól reagál a kezelésre. Az új influenza eddig Spanyolországot sújtotta a legnagyobb mértékben az európai országok közül.

A legfelsőbb orosz egészségügyi hatóság eltanácsolta pénteken az orosz állampolgárokat az Egyesült Államokba utazástól az új influenza ottani terjedése miatt. Eddig csak Mexikóra nézve volt érvényben hasonló figyelmeztetés. Moszkva Spanyolországot is kockázatos területnek tartja az új influenza (korábbi megnevezéssel sertésinfluenza) szempontjából. Erre hivatkozva megtiltotta a héten a spanyolországi disznóhús importját. Oroszországból még nem jeleztek újinfluenzás megbetegedést.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!