Külföld

2009.07.21. 15:30

Botrány a Harvardon egy afro-amerikai professzor előállítása miatt

New York/Boston - Az amerikai Harvard Egyetem egyik afro-amerikai professzora és a rendőrök közötti igazoltatási vita miatt robbant ki a napokban botrány az oktatási intézmény városában, a Massachusetts állambeli Cambridge-ben.

MTI

Az 58 éves Henry Louis Gates, az afro-amerikai kérdésekkel foglalkozó tanulmányok kiválósága a múlt héten tért haza Kínából. Az egyetemhez közel lévő otthonának ajtaját nem tudta kinyitni, ezért az őt szállító sofőrrel a vállukkal törték be beszorult ajtót.

Ezt látta egy nő, aki úgy vélte, hogy betörők akarnak bejutni a házba, így értesítette a rendőrséget. A kiérkezett rendőrök már csak Gates-t találták a helyszínen, a sofőr időközben már távozott onnan. A rendőrök felszólították a tanárt, hogy igazolja magát, ő azonban ehelyett - a rendőrségi beszámoló szerint - minősíthetetlen hangnemben kiabálni kezdett az őt igazoltatni akaró rendőrökkel, és rasszistának nevezte őket. Kikérte magának, hogy bőre színe miatt durván bánnak vele, s azt követelte, hogy a rendőrök mutassák meg azonosítási számukat. "Lám, így bánnak a feketékkel az Egyesült Államokban, maguk nem tudják, hogy kibe kötöttek bele" - üvöltötte állítólag.

A vita vége az lett, hogy előállították Gates-t, majd óvadék ellenében szabadon engedték. Az ügy azonban ezzel nem zárult le, mert az egyetemi tanárnak augusztus 25-én bíróság előtt kell tisztáznia magát hatósági személy sértegetése miatti vádak alól.

Az ügy nagy felháborodást váltott ki a Harvardon, és Gates több kollégája úgy tartja, hogy ilyesmi fehér bőrű személlyel nem történt volna meg, az események a cambridge-i rendőrség rasszista elfogultságát mutatják.

Gates 1991 óta tanít a Harvardon. Tudományos tevékenységét nagyra értékelik, az egyetem húsz legelismertebb professzorainak egyike.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!