Külföld

2009.07.03. 09:16

Chávez felfüggesztette az olajszállítást Hondurasnak

Caracas - Hugo Chávez venezuelai elnök felfüggesztette a nyersolajszállítást Hondurasnak, hogy nyomást gyakoroljon a közép-amerikai országra a hatalomból eltávolított Manuel Zelaya államfőnek a tisztségébe való visszahelyezése érdekében.

MTI

Zelaya hondurasi elnök Chávez szövetségesének számít a latin-amerikai országok között.
    
Honduras 2007 decemberében csatlakozott a Petrocaribe elnevezésű energetikai együttműködési szervezethez, amelynek keretében Venezuela kedvező áron szállít olajat a vele baráti kapcsolatokat ápoló, baloldali vezetésű országoknak. 

A szervezetnek 18 ország a tagja, köztük Kuba, amely Chávez leghűbb szövetségese. A következő olajszállítmányt a jövő héten indították volna útnak Hondurasba.
    
A szállítás felfüggesztésének "egyik hatása az lesz, hogy megemelkedik a benzin ára" Hondurasban - mondta Chávez helyi idő szerint csütörtökön a közszolgálati televízióban.
    
Roberto Micheletti, Hondurasnak az államcsíny révén hatalomra került új elnöke Chávez bejelentésével szinte egy időben sajtótájékoztatón közölte: elvben lehetséges népszavazást tartani arról, hogy az elmozdított elnököt visszahelyezzék-e néhány hónap múlva lejáró mandátumának idejére. 

Az Amerikai Államok Szervezete szerdán 72 órát adott a közép-amerikai ország új vezetésének Zelaya hivatalba való visszaállítására, különben felfüggesztik Honduras tagságát a szervezetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!