Külföld

2009.07.06. 08:21

Eltorlaszolták a leszállópályát a száműzött hondurasi elnök gépe előtt

Tegucigalpa - Eltorlaszolta a hondurasi hadsereg a főváros repülőterének leszállópályáját, hogy megakadályozzák a visszatérésre készülő, száműzött elnök gépének landolását helyi idő szerint vasárnap délután. Manuel Zelaya gépe végül Nicaraguában szállt le.

MTI

Zelaya gépe nem tudott leszállni a tegucigalpai repülőtéren, mert a leszállópályán katonai járművek sorakoztak fel. A gép manőverezését egy katonai repülőgép és egy helikopter is nehezítette a levegőben.
    
A landolásra a repülőtéri hatóságok sem adtak engedélyt. Az irányítótorony azt közölte a venezuelai illetőségű pilótával, hogy a gépet feltartóztathatják, ha mégis megkísérli a landolást.
    
A nemzetközi hírtelevíziók által sugárzott felvételek szerint a gép több kört tett a levegőben, de a pilóta végül úgy döntött, nem kockáztatja a jármű biztonságát, és továbbrepült a szomszédos Nicaragua felé, ahol nem sokkal később leszállt. Zelaya azt ígérte, hogy hétfőn vagy kedden ismét megpróbál visszatérni Hondurasba.  
    
Közben összetűzések voltak Zelaya hívei és a repülőtér környékére kivezényelt biztonsági erők között, a hírek szerint legalább egy, más források szerint két ember meghalt és többen megsebesültek a zavargásokban. A katonák könnygázzal próbálták feloszlatni a több ezres tömeget.
    
Zelayát a hadsereg távolította el a hatalomból és az országból múlt vasárnap, helyét Robert Micheletti vette át. Az új hatóságok korábban jelezték, hogy nem engedik be Hondurasba a hazatérni kívánó száműzött elnököt, aki ellen azonnali letartóztatási parancs van érvényben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!