Külföld

2009.07.08. 11:53

G8-csúcs - Berlusconi és Merkel már a G8-as csúcs helyszínén, tiltakozások

Róma/Onna - Silvio Berlusconi olasz kormányfő és Angela Merkel kancellár helikopteren szerdán délelőtt a G8-as országcsoportnak otthont adó Abruzzo régióba érkezett.

MTI

A két politikus először az abruzzói közigazgatási székhely, L'Aquila közelében lévő Onna falucskát látogatta meg. Ezt a néhány száz lelket számláló települést sújtotta leginkább a térségben április elején pusztító földrengés. 

A másik apropó, amiért Merkel felkereste Onnát az, hogy 1944 júliusában a megszálló náci csapatok tizenhét helybélit mászároltak le. A kancellár megállt az áldozatok emlékműve előtt.  Merkel ígéretet tett arra, hogy Németország segítséget nyújt a természeti katasztrófa okozta károk helyreállításához.     
    
A G8-as "nagyüzem" kora délután munkaebéddel veszi kezdetét, majd következik a családi fotózás. 
     
A program szerint délután fél négytől fél hatig tart az érdemi tárgyalássorozat. Este fél nyolcra várható, hogy Berlusconi sajtóértekezleten számol be az iparilag legfejlettebb hét ország és Oroszország állam- és kormányfőinek részvételével megkezdett tanácskozás első napjáról. 
    
A csúcsot eredetileg Szardínia szigetén rendezték volna meg, de az április elején bekövetkezett mintegy 300 ember halálát követelő tragikus esemény arra késztette a szervezőket, hogy a Rómától mintegy száz kilométerre, az Appenninekben lévő L'Aquilába tegyék át csúcsot, amelynek résztvevői ezzel is kinyilvánítják a együttérzésüket az áldozatok hozzátartozóival és a földrengés kárvallottjaival. Sokan még most sátortáborokban laknak, és erre egy méretes transzparensen hívták fel az érkező előkelőségek figyelmét.  
    
XVI. Benedek pápa a Vatikánban több ezer zarándok előtt imádkozott azért, hogy a csúcs járuljon hozzá a szegények és elesettek megsegítéséhez. A szentatya a G8-as értekezlet előtt egy nappal adta közre első társadalmi témájú enciklikáját, amelyben a világméretű gazdasági válság leküzdéséhez "globális kormányzást" tart szükségesnek. 
    
Olaszországban azonban számos globalizációellenes szervezet kezdett tüntetésekbe. Kedden Rómában összecsapások voltak a demonstrálók és rendőrök között. Az olasz hatóságok rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be a csúcs idejére. 
    
Szerdán 18 országból érkezett környezetvédők szénnel működő négy olaszországi erőmű kéményére feszített ki transzparenseket, amelyeken kérték a csúcs résztvevőit, hogy segítsék a légkör védelmének ügyét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!