Külföld

2009.07.29. 06:26

Hajószerencsétlenség: Majdnem száz halott lehet

Providenciales - Félő, hogy majdnem százan életüket vesztették abban a szerencsétlenségben, amely még hétfőn történt a Karib-tengeren.

MTI

A korábbi hírek szerint haiti menekültekkel a fedélzetén felborult és elsüllyedt egy bárka Kuba közelében, a Turks- és Caicos-szigeteknél. 

A túlterhelt hajón mintegy 200-an próbáltak elmenekülni hazájukból, az amerikai kontinens legszegényebb országából, s a legújabb hírek szerint 118 ember élte túl a tragédiát. 

A mentőalakulatok 15 holttestet találtak eddig, 67-en pedig hivatalosan eltűntnek számítanak, de a szigetek parti őrségének parancsnoka kedden rendkívül pesszimistán nyilatkozott sorsukról. 

Mint mondta, valószínűleg már csak holttesteket fognak találni, s a túlélők is nagyon rossz állapotban vannak.
    
A beszámolók szerint a hajó 160 menekülttel a fedélzetén hagyta el Haitit, majd útközben megállt, hogy még további 40 embert vegyen a fedélzetére. Az érintettek a Bahama-szigetekre, vagy az Egyesült Államokba próbáltak eljutni. 
    
"Ezeknek a bárkáknak nincs motorjuk, hanem hevenyészett vitorlákkal haladnak. Így azután az emberek oda mennek, ahova a hajó viszi őket" - mondta az amerikai parti őrség egyik szóvivője. 
    
Évről évre több száz haiti próbál eljutni hazájából az onnan ezer kilométerre levő amerikai partokig. A Turks és Caicos-szigetek 160 kilométerre vannak Haititól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!