Külföld

2009.07.16. 14:57

Slota: Magyarország kiirtotta a területén élő nemzeti kisebbségeket

Prága/Pozsony - Ján Slota szerint Magyarország kiirtotta a területén élő nemzeti kisebbségeket, és a szlovák, valamint néhány más kisebbség maradékának szinte semmiféle jogai sincsenek.

MTI

"Kaltenbach Jenő és Kállai Ernő, a volt, illetve a jelenlegi magyar kisebbségi ombudsman a magyar politikai reprezentáció kisebbségpolitikáját a Harmadik Birodalom politikájához hasonlították" - húzta alá a Szlovák Nemzeti Párt elnöke a TASR hírügynökségnek csütörtökön adott interjújában, amelyben a szlovák államnyelvtörvényt érő magyar bírálatokra reagált.
    
"Mélyen kiábrándítottak a szlovákiai magyar intézmények arrogáns és abszurd nyilatkozatai, illetve kezdeményezései, amelyek a magyarországi, valamint a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának európai parlamenti képviselőivel egyeztetve szüntelenül támadják a szlovák államnyelvtörvény nemrégiben elfogadott módosítását" - jelentette ki Slota, akit a szlovák sajtó is szélsőségesen nacionalista és magyarellenes politikusnak nevez.
    
A két hete módosított szlovák államnyelvtörvény a magyarok szerint kedvezőtlenül érinti a kisebbségi nyelvhasználatot Szlovákiában. A politikai pártok után a civil szervezeteket és intézményeket tömörítő Szlovákiai Magyarok Kerekasztala is elutasította a nyelvtörvényt. 

A jogszabály elfogadása feszültséget keltett Pozsony és Budapest között, s ennek következtében egyelőre elmaradt a július elejére tervezett magyar-szlovák hivatalos kormányfői találkozó.
    
Slota úgy látja, hogy a magyar bírálatok egyeztetve vannak, és céljuk Szlovákia lejáratása.
    
"Az SNS-t elkedvetlenítették ezek az álláspontok, ezek a csalások, amelyekkel igyekeznek félretájékoztatni a közvéleményt. Úgy véljük, hogy ez Magyarország részéről szándékosan kiélezett kampány a Szlovák Köztársaság és annak szuverenitása ellen" - fejtette ki a koalíciós politikus. 

Véleménye szerint ha valaki összehasonlítaná a magyar és a szlovák kisebbségpolitikát, azonnal kiderülne, hogy Szlovákia ezen a téren messze megelőzi Magyarországot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!