Külföld

2009.08.11. 08:53

Holtan találtak egy jogvédőt a csecsen fővárosban

Groznij - Holtan találták egy Csecsenföldön működő jogvédő szervezet vezetőjét és férjét a dél-oroszországi terület székhelyén, Groznijban - közölte kedden a Memorial emberi jogi csoport egyik tagja.

MTI

Alekszandr Cserkaszov elmondta az Interfax orosz hírügynökségnek, hogy az áldozatot - Zarema Szadulajevát, a Mentsétek meg a nemzedékeket alapítvány vezetőjét - és férjét hétfőn fegyveresek magukkal hurcolták grozniji irodájából.

Egy nappal később Groznij egyik külvárosában találták meg golyó lyuggatta holttestüket a kocsijukban.

Egy hónapon belül ez a második hasonló eset a kaukázusi köztársaságban. Július közepén ismeretlenek elraboltak és megöltek egy másik ismert jogvédőt, Natalja Esztyemirovát, a Memorial egyik legismertebb csecsenföldi aktivistáját.

A Mentsétek meg a nemzedékeket alapítvány orvosi ellátást és pszichológiai segítséget nyújt csecsenföldi fiataloknak. A kaukázusi köztársaságban az utóbbi másfél évtizedben két háború dúlt. Oroszországnak ezen a vidékén továbbra is súlyos gond az erőszak; mindennaposak a rendvédelmi erők elleni merényletek, robbantások és gyilkosságok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!