Külföld

2009.09.08. 10:47

Csehországban előre hozott választás lesz novemberben

Prága - Nagy valószínűséggel nem október elején, hanem november 6-7-én lesz az előre hozott képviselőházi választás Csehországban - jelentették be kedden Prágában, miután a parlamenti pártoknak sikerült előzetesen megállapodniuk a belpolitikai válság leküzdésének módjában.

MTI

A válsághelyzet a múlt héten keletkezett, amikor a cseh alkotmánybíróság tárgyalásra befogadta Milos Melcák független képviselő beadványát, miszerint a képviselőház mandátumának lerövidítése egyszeri alkotmánymódosítással, valamint az idő előtti választás kiírása törvénytelen volt. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy az október elejére kiírt választás előkészületeit le kell állítani.

Pillanatnyilag a választás eredeti időpontban, október 9-10-én való megtartása csak akkor lenne lehetséges, ha az alkotmánybíróság csütörtöki ülésén elutasítaná a beadványt. Pavel Rychetsky, az alkotmánybíróság elnöke azonban kijelentette: egyáltalán nem biztos, hogy csütörtökön megszületik a döntés, s azt pedig végképp nem lehet előre megjósolni, hogy az milyen lesz.

Ugyanakkor azt sem tudni, hogy a pártok most még akarják-e ezt a terminust.

A parlamenti pártok - politikai és szakértői szinten - egy hete folyamatosan tárgyalnak, hogy kiutat találjanak a nem várt helyzetből. Eddig már sikerült megállapodni abban, hogy haladéktalanul alkotmánymódosítást hajtanak végre, amely szerint a jövőben tartósan lehetővé válna, hogy a képviselőház háromötödös többséggel feloszlathassa önmagát. Ez a javaslat már kedden délután a képviselőház elé kerül, hogy napokon belül a szenátus is megtárgyalhassa, elfogadhassa, s az államfő aláírhassa.

Karel Schwarzenberg szenátor, a TOP 09 párt elnöke szerint szóbeli megállapodás született a választás új dátumáról, bárhogy is alakulnak a dolgok az alkotmánybíróságon. "Pillanatnyilag csak egyvalami biztos, hogy a választásra legkorábban november elején kerül sor. Ez az időpont a legvalószínűbb" - mondta újságíróknak Schwarzenberg.

Többen arra figyelmeztetnek, hogy a választás dátumának elhalasztása veszélybe sodorja a jövő évi költségvetés elfogadását, ami komoly gondokat okozhat az országban és a gazdaságban.

Csehországban legutóbb 2006 júniusában volt képviselőházi választás, a következő rendes választás 2010 júniusában lenne esedékes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!