Külföld

2009.09.09. 07:15

Két öngyilkos merényletet hiúsítottak meg Moszkvában

Moszkva - Két öngyilkos merényletet akartak elkövetni csecsen lázadók Moszkvában, de az orosz biztonsági szervek meghiúsították az akciót - jelentette hétfőn a Kommerszant című orosz lap a nyomozáshoz közelálló forrásokra hivatkozva.

MTI

Az egyik merényletet szombaton, a Város Napja ünnepségekhez időzítve akarták elkövetni, a másikat a következő napon, amikor az egész rendőrség az első robbantással lett volna elfoglalva

Az értesülés szerint négy szélsőséges múlt csütörtöki, csecsenföldi őrizetbe vételével kezdődött a történet. A négy férfi mindegyikét öngyilkos merénylőnek készítették fel, s ők elmondták a rendőrségen, mit lett volna a feladatuk, ki foglalkozott velük kinek a megbízásából, és azt is, hogy még két öngyilkos merénylet készül, de immár nem Csecsen- és nem is Ingusföldön, hanem Moszkvában.

A nyomozás és a vallatások során kiderült, hogy Moszkvába két unokatestvér készül, bizonyos Iszlam Batajev és Bekhan Oszpanov.

Oszpanov nevét a helyi hatóságok jól ismerték már: két fivérével még 2006-ban csatlakozott a szélsőségesekhez. Az egyik Oszpanov-fivér, Szajhan idén augusztus 25-én Meszker-Jurt közelében követett el öngyilkos merényletet.

A vallomások nyomán az egész rendőrség a két, Moszkvába készülő sahidot (öngyilkos merénylőt) kezdte keresni. Pénteken megtalálták Bekhan Oszpanovot, aki ismerősöknél járt vendégségben, örök búcsút venni. Megvárták, amíg taxival hazaindul, de amikor megállították a kocsit, Oszpanov kiugrott, és vaktában lövöldözni kezdett. Azért vaktában, mert hét dioptriás szemüvege leesett, s így senki nem sérült meg, de őt lelőtték. Zsebeiben egy Moszkvába szóló vonatjegyen kívül öt detonátort, edzőcipőjének vastag talpában mintegy 3 kilogramm trotillal egyenértékű robbanóanyagot találtak.

Iszlam Batajev, a másik gyanúsított eljutott ugyan Moszkvába, de a Csecsenföldről kapott információk alapján a moszkvai rendőrök őrizetbe tudták venni egy bérelt lakásban. Megtalálták nála a sahidok hagyományos övét, amelyben több kilogramm trotillal egyenértékű robbanószer volt.

Batajev, mint előtte már más öngyilkosjelöltek is, elmondta, hogy tanítói szerint sahidnak lenni nagy megtiszteltetés, és még a legelismertebb ellenállók között is privilégium. A merénylet előtt legalább egy évig az erdőben kell élnie a sahidjelöltnek, és nélkülözésekkel kell próbára tenni akaraterejét. A nyomozás azt is kiderítette, hogy a jelölteket nem csupán ideológiailag dolgozzák meg, hanem - legalábbis ebben az esetben - pszichotróp szereket is adtak nekik. Elmondták ugyanis, hogy íztelen-szagtalan folyadékot kaptak inni, amelytől transzba estek. A két sahidjelölttől vett vért elküldték elemzésre, de az említett szert egyelőre nem sikerült azonosítani - írta a Kommerszant.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!