Külföld

2009.09.14. 15:22

Titokzatos kommandós akció Szomáliában

Mogadishu - Egy titokzatos helikopteres kommandó megtámadott hétfőn Szomáliában egy gépkocsit, amelyen feltehetőleg vezető lázadók utaztak; kettőt közülük megöltek, kettőt pedig elhurcoltak a szemtanúk szerint.

MTI

Az incidensről beszámoló helyi lakosok nem tudták megmondani, hogy milyen felségjelzést viseltek a katonák és járműveik, de egyikük franciának vélte őket, akik egy francia hadihajóról szállhattak föl. Párizsban a vezérkar szóvivője tagadta, hogy ez egy francia akció lett volna.

A szemtanúk több, de legalább két helikopterről beszéltek. A támadást a fővárostól Mogadishutól 250 kilométerre délre fekvő Baraawe városnál hajtották végre. Tüzet nyitottak a terepjáró gépkocsira, eltalálták, majd leszálltak, és két embert elvittek. A helyszínen két halott maradt. Egy lakos szerint iszlamista lázadók vezetőit ölték meg. Egy másik beszámolóban hat támadó helikopter szerepel, amelyek közül négy lőtte különböző szögből a Toyota terepjárót.

Barawe városa az al-Shabaab iszlamista milícia kezén van. Nem valószínű, hogy a gyenge kormánykatonaság lett volna a támadó, ugyanis nincsenek harci helikopterei. Az al-Shabaab amerikai vélemény szerint kapcsolatban áll az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel. A milícia egyik embere azt mondta a spanyol hírügynökségnek, hogy az egyik lelőtt személy Salah al Nabhan, akit az amerikai kormányzat köröztet, mert azzal gyanúsítja, hogy részt vett 1998-ban a kenyai és a tanzániai amerikai nagykövetség elleni merényletekben.

Párizsban Christophe Praczuk tábornok, vezérkari szóvivő azt mondta, hogy nem francia kommandósok hajtották végre az akciót. "Nem vagyunk jelen katonailag abban a térségben... azon a területen nincsenek erőink" - jelentette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!