Külföld

2009.10.15. 11:10

Rókamesével nyílt meg a londoni filmfesztivál

London - Wes Anderson animációs rókameséje nyitotta meg szerdán a nagy múltú londoni filmfesztivált; a bemutatón a főszereplő állatok hangját kölcsönző George Clooney, Bill Murray és Meryl Streep is megjelent.

MTI

"Itt valóban van becsülete ennek a filmnek, ami igazán öröm" - utalt rá Clooney, hogy a Fantastic Mr. Fox című produkció a brit Roald Dahl 1970-ben kiadott gyermekregényéből készült.
   
A rendező elárulta, hogy Dahl regénye volt az első saját könyve gyermekkorában, s nagyon szerette. Mint elmesélte, tíz éve fordult az író özvegyéhez, hogy megszerezze a filmjogokat, és már akkor elszánta magát, hogy semmiképp sem változtat az eredeti történet sötét részein.
   
"Emlékszem, mennyire megijesztett Dahl írása, és ez mennyire tetszett. Nem hiszem, hogy sötétebbre forgattuk volna, de megpróbáltuk legalább olyanra, amilyen a történet volt" - mesélte Anderson.
   
Murray elismerően szólt arról, hogy bár az amerikaiak már tudnak embert küldeni a Holdra, ezt a filmet mégis csak Londonban lehetett ilyen magas színvonalon megcsinálni. "Több tehetséges emberrel találkoztam abban a kis filmstúdióban, mint amennyivel valaha összekerültem" - dicsérte a film kelet-londoni alkotóit a színész.
   
A brit főváros 53. filmfesztiválja két hétig tart és hagyományosan az a célja, hogy minél több filmet mutasson be a világból a londoni mozibajáróknak. Sandra Hebron, a fesztivál művészi igazgatója "erős és színes" programot ígért.
   
A műsorban csaknem 200 játékfilm és 113 rövidfilm szerepel, ezek közül sokat csak a fesztivál ideje alatt tekinthet meg a brit közönség, forgalmazásukat nem tervezik, emellett több mint tucatnyi világpremierre is sor kerül.
   
Neves filmrendezők, köztük Michael Haneke, Atom Egoyan, Steven Soderbergh, Ang Lee és Jane Campion is elhozták legutóbbi munkáikat. A filmmustra október 29-én a Nowhere Boy című brit film világpremierjével zárul, amelyet a Beatles-sztár John Lennon gyermekkoráról forgatott az elsőfilmes Sam Taylor-Wood.
   
A fesztivál rendezvényeként szabadtéri vetítéseket is szerveznek a Trafalgar téren, ahol több mint húsz archív rövidfilmet mutatnak be élő zongorakísérettel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!