Külföld

2009.12.11. 12:46

A csontritkulás elleni szerek csökkentik a mellrák kockázatát

Egyharmaddal kisebb valószínűséggel diagnosztizáltak mellrákot egy követéses vizsgálat hét éve alatt azoknál a nőknél, akik kezdettől fogva csontritkulás elleni tablettát szedtek - jelentették csütörtökön amerikai kutatók.

MTI

Az eredmény önmagában nem bizonyítja, hogy ezek a szerek megelőzhetik a rákot, erre részletesebb vizsgálatok adhatnak választ a következő egy-két évben. A kutatók javaslata szerint addig a nők csak oszteoporózis ellen szedjék ezeket a hatóanyagokat.
   
A csontsűrűséget erősítő biszfoszfonát tartalmú szerek hatását már egészséges nőknél is vizsgálják. "Úgy tűnik, náluk is van védőhatása" - mondta el Peter Ravdin, a San Antonió-i Texas Egyetem egészségtudományi központjának munkatársa.
   
Az Amerikai Rákkutató Társaság konferenciáján ismertetett megállapításokat a Women's Health Initiative elnevezésű, 151 ezer nőre kiterjedt felmérés adataiból vonták le.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!