Külföld

2009.12.08. 09:44

Női futball a palesztin államért

Ha csak az éljenzésre, zászlólengetésre, a himnuszokra figyelt valaki a különben szürke város zsúfolt stadionjában, könnyen gondolhatta akár azt is, hogy éppen megszületett a független palesztin állam.

MTI

A nemrég lezajlott mérkőzésen Palesztina játszott Jordánia ellen, mi több, a női labdarúgócsapatok találkoztak, és ami a palesztin válogatottat illeti, nos, ez volt az első szabadtéri nemzetközi mérkőzésük.

A legalább tízezer elragadtatott néző előtt - háromnegyedük nő volt, negyedrészük ugyanolyan lelkes férfi - a palesztin nők olyan közös sikerélményt teremtettek, amilyen férfi honfitársaiknak hosszú ideje nem adatott meg. A békefolyamat megrekedése, a palesztin politikai világ megoszlása és zűrzavara nyomán a palesztin területek légköre általában komor, ám a meccs a szociális felszabadulás és a nemzeti büszkeség túláradó ünnepévé vált. Ahogy a nők a labdát kergették, egyre inkább elmosódott az egyenlőségért, illetve az államiság eléréséért folytatott küzdelem közötti különbség - emelte ki riportjában a The New York Times.

"A mi kultúránkban a nők vállvetve dolgoznak a férfiakkal a gyárakban és a földeken, együtt harcolnak és tüntetnek. Sok esetben a nő veszi át a férfi helyét, mert az utóbbi börtönben van vagy a hegyekben rejtőzik - magyarázta az amerikai lapnak az 50 éves Rukaja Takrori asszony, a női csapat menedzsere. - Ez a mérkőzés bebizonyította, hogy a palesztin nők mindenre képesek, még focizni is tudnak".

A Jeruzsálemtől északra lévő Al Ram városában az izraeli megszállás jelei mindenfelé előbukkannak. A stadiont csak fél háztömb választja el a Ciszjordániában, a Jordán folyó nyugati partján Izrael által létesített kerítéstől, amely hivatalosan az öngyilkos merénylők feltartóztatására szolgál. Noha a legnagyobb része szögesdrótból, oszlopokból és árkokból áll, a városi környezetben magas, látszólag végtelen betonfal formáját ölti.

A nyugati part lakóinak külön engedélyre van szükségük ahhoz, hogy beléphessenek Jeruzsálembe; a közeli, őrtornyaival börtönre emlékeztető Kalandia ellenőrző ponton ezt a papírt kell felmutatniuk. Nemrég egy fiatal palesztin nő késsel támadt rá az őrre, és megsebesítette. 

A labdarúgó-mérkőzésen azonban a palesztinok békésebb módon léptek fel ügyükért. Noha nem volt politikai jellege, az esemény egyértelműen a Ciszjordániát ellenőrző, nem szélsőséges iszlamista erők szellemiségét fejezte ki. A stadiont a Fatahot haláláig irányító Jasszer Arafat és utóda, Mahmúd Abbász képei díszítették, bár a két portrét sietve kiegészítették II. Abdalláh jordániai király ábrázolásaival. Több helyi vezető is megjelent, élükön Szalám Fajjáddal, a Palesztin Hatóság miniszterelnökével. A FIFA, a világ labdarúgó sportjának irányító testülete is elküldte képviselőjét, hogy üdvözölje a palesztinok sportszeretetét.

Békés nagykövetek
        
A nők többsége fedetlen fővel játszott, de néhány palesztin és jordániai lány hidzsábot, iszlám kendőt viselt. A palesztin csapat kapitánya, a 24 éves Honey Taldzsije betlehemi keresztény nő,  Ali Khatib, 14 évével a legfiatalabb játékos pedig egy Jerikó melletti menekülttáborból való muzulmán. A változatos összetételhez képest szokatlan harmónia jellemezte a csapatot.

"Nem politizálunk" - magyarázta a 17 éves Nur Nabulszi, az együttes egyik tagja. 

A nők ügyét meglepő módon erőteljesen pártolta Dzsibril Radzsúb, a Palesztin Labdarúgó Szövetség elnöke, aki korábban a nyugati part egyik palesztin biztonsági szervezetének volt a vezetője. A ramalláhi hivatalában még a mérkőzés előtt adott interjújában azt hangsúlyozta, hogy egész pályája során küzdött a nők elismertetéséért, biztonsági főnökként minden osztályra felvett női munkatársakat. "Végleg eltöröltem azt az elvet, hogy a hölgyek csak titkárnői munkakörben dolgozhatnak" - érvelt.

Radzsúb 2008-ban vette át a labdarúgó szövetség vezetését, és nem sokkal később, már májusban létrehozta a női ligát. A Jordániával folytatott mérkőzés eredménye különösebben nem érdekelte, de megtartását mindenképpen történelmi eseménynek tekintette. Mint kifejtette, azt szeretné, ha az amerikai labdarúgó-szövetség is csapatot küldene Ciszjordániába - szerinte ez a gesztus  több hívet szerezne az Obama-kormányzatnak, mint azok az ismételt látogatások, amelyeket George Mitchell, az amerikai elnök közel-keleti különmegbízottja tett a térségben.

"A sport a legjobb lehetőség annak kinyilvánítására, hogy békét és függetlenséget akarunk. Ügyünk békés nagykövetei vagyunk" - húzta alá a sportvezető. 

Azt a kérdést, hogy terveznek-e a mérkőzést izraeli csapattal, Radzsúb még korainak tartja. "A játékosok esetleg egészen más körülmények között találkozhatnak másnap az ellenőrző pontnál..." - jegyezte meg.

Ahogy a játék megkezdődött, a stadionra néző épületek tetején több ezer palesztin férfi tűnt fel, és onnan nézte a mérkőzést. A félidőben a jordániai csapat vezetett, mivel a palesztin lányok öngólt lőttek. Mindkét csapat teljes erőbedobással küzdött, két jordániai nőt hordágyon vittek le a pályáról, a palesztinok két büntetőt rúghattak ellenfeleik szabálytalanságai miatt. A végeredmény 2:2 arányú döntetlen volt.

A palesztinokat felvillanyozta a reményeiket meghaladó eredmény. Takrori asszony, a csapat menedzsere is kedvezőnek minősítette a meccset. "Nem gondoltuk volna, hogy döntetlent érünk el" - lelkendezett.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!