Külföld

2010.05.28. 14:21

Berlusconi Mussolinit idézte Párizsban

Párizs - A francia hírportálok pénteki kommentárjai szerint Silvio Berlusconi olasz kormányfő nem kis megrökönyödést váltott ki előző este a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) ülését követően tartott sajtótájékoztatóján Párizsban, ahol a hatalomhoz való viszonyát egy Mussolini-idézettel magyarázta.

MTI

Arra az újságírói kérdésre, hogy a kormánya által meghirdetett megszorítások miatt nem tart-e attól, hogy elveszti a következő választásokat, az olasz miniszterelnök azt válaszolta: 

"Miniszterelnökként soha nem éreztem azt, hogy hatalmam lenne ... Üzletemberként, 56 ezer alkalmazottal, időnként volt olyan benyomásom, hogy döntési helyzetben vagyok és irányíthatom a dolgokat. De jelenleg egy demokráciában, mindenki szolgálatában állok és minden egyes ember kritizálhat, sőt sértegethet".

A provokatív megjegyzéseiről elhíresült olasz kormányfő mozgástere leszűkülésének érzékeltetésére így folytatta széles mosollyal: "Egy olyan embertől merek önöknek idézni, akit diktátornak tekintenek, nagy és hatalmas diktátornak, Benito Mussoliniról van szó. A naplójában olvastam nemrégiben: +Azt mondják, hogy hatalmam van. Ez nem igaz. Lehet, hogy a pártom vezetőinek van, fogalmam sincs. Én csak a lovamnak mondhatom meg, hogy jobbra vagy balra menjen. Ennyivel be kell érnem+"  

A konkrét kérdésre válaszolva Berlusconi megjegyezte: a megszorító intézkedések ellenére tetszési mutatója még mindig meghaladja a 62 százalékot.  

Berlusconi nem először példálózott a fasiszta diktátorral. Hét évvel ezelőtt a La Voce di Rimini című olasz napilapnak és a The Spectator című brit hetilapnak adott interjúban az Irak elleni intervencióhoz nyújtott támogatásáról beszélve Benito Mussolini diktatúrájával kapcsolatos megállapításokat tett. 

Berlusconi akkor azt mondta, hogy  nem lehet összehasonlítani Szaddám Huszein iraki elnököt Mussolinival. Az újságíróknak arra a kérdésére, hogy Mussolini akkor jóakaratúnak tekinthető-e, Berlusconi "igennel" válaszolt. Az olasz kormányfő ez követően jelentette ki, hogy "Mussolini soha nem ölt meg senkit. Mussolini vakációzni küldött embereket kijelölt helyekre".

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!