Külföld

2010.05.31. 07:24

Izraeli kommandós akció a gázai segélyflottilla ellen

Gáza, Haifa - Izraeli kommandósok ostromolták meg hétfő reggel a Gázai övezetbe segélyrakományt szállító önkéntes flottillát, egyes hírek szerint a támadásban közel 15-en haltak meg és több tucat sebesültje van a katonai akciónak.

MTI

Az izraeli és a török média, illetve az al-Dzsazíra arab hírtelevízió is beszámolt a hat hajóból álló karaván elleni izraeli ostromról. Eleinte két, majd tíz halottról szóltak a tudósítások, míg egy izraeli televízió szerint 14-16 fő között mozog a halottak száma.

A 10-es izraeli csatorna szerint a halottak száma tíznél is magasabb lehet, mivel a hajók fedélzetére felkapaszkodott izraeli kommandósok akciója folytatódik, és a fedélzeten lévők szembeszegülnek a katonákkal. A hajók utasai állítólag késekkel és fejszékkel rontottak neki a hajókat megszálló kommandósoknak. Más hírek szerint az akciónak vége már, az izraeli kommandósok ellenőrzésük alá vonták a flottillát, és a hajó egy részét Asdod kikötőjébe kísérik. Hét sebesültek haifai kórházba visznek.

Az izraeli hatóságok ideiglenesen cenzúrát vezettek be az akcióról szóló sajtóbeszámolókra. Benjámin Ben-Eliézer izraeli kereskedelmi és ipari miniszter az izraeli katonai rádiónak nyilatkozva sajnálatát fejezte ki a halottak miatt. "A látvány bizonyosan nem kellemes. Csak sajnálkozásomat tudom kifejezni a veszteségek miatt" - mondta.

A hajókaraván elleni ostromról az al-Dzsazíra a flottilla zászlóshajója, egy török hajó fedélzetéről számolt be telefonos jelentésében arról, hogy az izraeli haditengerészet tüzet nyitott a hajóra, majd kommandósok foglalták el azt, megsebesítve a kapitányt. A kommandósok helikopterről ostromolták meg a hajót, és a fedélzetén tüzet nyitottak. A török NTV tévécsatorna ugyancsak beszámolt arról, hogy az izraeli haditengerészet megcsáklyázta a segélyeket szállító hajókat, azt követően, hogy tüzet nyitott, amelyben többen megsebesültek.

Az izraeli támadás a hajnali órákban történt, amikor a flottilla még meglehetősen messze volt az izraeli partoktól.

A támadás hírére tüntetők megpróbálták megostromolni hétfő reggel Izrael isztambuli konzulátusát. A CNN Turk és az NTV televízió jelentése szerint a tüntetők összetűztek a diplomáciai külképviseletet védő török rendőrökkel, és kövekkel dobálják a konzulátust.

A tengeri incidens miatt a török külügyminisztérium azonnal bekérette Izrael nagykövetét.

Izrael előre figyelmeztetett, hogy mindenáron, akár erő alkalmazásával is, de megakadályozza a hajók kikötését a gázai partoknál. Izrael közölte, hogy ha a flottilla nem szakítja meg útját és nem fordul vissza, lefoglalja a hajókat, az aktivistákat Asdod kikötőjébe szállítja, majd kihallgatásuk után kitoloncolja őket. Törökország arra kérte Izraelt, hogy engedje át a palesztinbarát és török emberi jogok által szervezett, humanitárius segélyt szállító karavánt.

Izrael álláspontja szerint a Hamász palesztin radikális mozgalom által irányított Gázai övezetben nincs "humanitárius válsághelyzet", ezért nem indokolt a nemzetközi segélyakció. Arra viszont hajlandóak az izraeli hatóságok, hogy Asdod kikötőjében engedélyezzék a hajók rakományának kirakodását, átnézését, majd ENSZ-járműveken történő továbbítását a Gázai övezetbe.

Catherine Ashton, az Európai Unió külügyminisztere vasárnap önmérsékletre és konstruktív megoldás keresésére szólította fel a feleket. Egyúttal elfogadhatatlannak és politikai szempontból kontraproduktívnak minősítette a Gázai övezet Izrael általi blokádját, amely három éve áll fenn.

Az ENSZ álláspontja szerint az izraeli blokád a gázai lakosság (másfél millió palesztin) kollektív büntetésével ér fel, és ezért a nemzetközi jog értelmében megengedhetetlen. A blokád jelentős mértékben akadályozza a másfél évvel ezelőtti izraeli katonai offenzíva során elpusztult gázai infrastruktúra újjáépítését - hangsúlyozza a világszervezet.

Ankara figyelmeztet, a Hamász felkelésre szólít

Törökország hétfőn figyelmeztette Izraelt, "helyrehozhatatlan következményei" lesznek a Gázai övezetbe segélyrakományt szállító önkéntes flottilla elleni támadásnak, a Hamász iszlamista palesztin szervezet pedig az izraeli nagykövetségek elleni "felkelésre" szólította fel világszerte az arabokat és a muzulmánokat.

A török külügyminisztérium hétfőn bekérette az izraeli nagykövetet, hogy átadják neki a török fél "lehető legkeményebb" válaszát a támadásra - közölte egy diplomata.

A diplomata szerint "helytállónak tűnnek" az akcióban részt vevő török civil szervezet értesülései, amelyek szerint a Mavi Marmara nevű hajón két ember meghalt és mintegy harmincan megsebesültek (az izraeli hadsereg közben elismerte, hogy  tíznél több palesztinbarát aktivista vesztette életét, több tucatnyian - katonák és aktivisták egyaránt - megsebesültek).

A török külügyminisztérium közleményében figyelmeztette Izraelt: "helyrehozhatatlan következményekkel" jár a kétoldalú kapcsolatokra nézve a flottilla - közöttük török hajók - elleni hétfői támadás.

"Határozottan elítéljük ezt az embertelen izraeli gyakorlatot" - szögezte le a tárca.

"Ez a nyílt tengeren történt sajnálatos incidens, amely a nemzetközi jog egyértelmű megsértése, helyrehozhatatlan következményekkel jár a kétoldalú kapcsolatokra nézve" - áll a dokumentumban, amely elfogadhatatlannak nevezi a békés akciókban részt vevő civilek elleni fellépést.   

A chilei látogatáson tartózkodó Recep Tayyip Erdogan kormányfőt helyettesítő Bülent Arinc török miniszterelnök-helyettes rendkívüli tanácskozásra hívott össze több vezetőt, közöttük a belügyminisztert, a haditengerészet főparancsnokát és a hadsereg műveleti főnökét - jelentette az Anadolu török hírügynökség.

A Gázai övezetet ellenőrző Hamász iszlamista palesztin szervezet az izraeli nagykövetségek elleni "felkelésre" szólította fel világszerte az arabokat és a muzulmánokat.

"Felszólítjuk az összes arabot és muszlimot, hogy lázadjanak fel a cionista nagykövetségek előtt szerte a világon" - mondta Szami Abu Zuhri Hamász-szóvivő.

Iszmáil Haníje, a Hamász gázai miniszterelnöke közleményében "barbár támadásnak" nevezte az izraeli akciót, és felszólította az ENSZ-t, hogy védje meg a segélyhajók fedélzetén tartózkodó aktivistákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!