Külföld

2010.08.06. 13:38

Lengyel katonát ölt egy pokolgép Afganisztánban

Varsó - Egy lengyel katona életét kioltotta, öt másikat pedig megsebesített péntek reggel egy házi készítésű, az út mentén elrejtett pokolgép Afganisztán keleti részén - közölték lengyel katonai források.

MTI

Az egyik sebesült katonát életveszélyes állapotban szállították kórházba.

A Gázni tartomány déli részén történt pénteki merénylet meghalt Dariusz Tylendával 20-ra emelkedett az afganisztáni műveletekben elesett lengyel katonák száma. A lengyel erők 2002 márciusa óta állomásoznak az ázsiai országban.

Az afganisztáni nemzetközi biztonsági erők (ISAF) keretében jelenleg mintegy 2500 a lengyel katonák száma, de az év végén várhatóan 2600-an lesznek.  

Bogdan Klich lengyel védelmi miniszter júniusban úgy értékelte, hogy a katonák 2013 előtt végleg hazatérhetnek az ázsiai országból. Lengyelország a novemberi lisszaboni NATO-csúcstalálkozón vitatja majd meg kivonulási stratégiáját.

A pénteken hivatalba lépő Bronislaw Komorowski lengyel államfő elnökválasztási kampányában azt ígérte, hogy még a 2012-es év vége előtt kivonják Afganisztánból a lengyel katonákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!