Külföld

2010.08.24. 11:17

Madrid hétmillió eurót fizetett a magrebi al-Kaida két foglyáért

Madrid - A spanyol kormány összesen hétmillió euró váltságdíjat fizetett azért a két férfiért, akit tavaly novemberben Mauritániában ejtett túszul az Iszlám Magreb al-Kaidája terrorszervezet, és hétfőn visszanyerte szabadságát - jelentette kedden forrásmegjelölés nélkül az El Mundo című spanyol napilap.

MTI

A terrorszervezet követelte egy Mauritániában bebörtönzött tagjának szabadon bocsátását és 3,8 millió euró (5 millió dollár) váltságdíj kifizetését.

A lap szerint Madrid januárban közvetítőknek kifizette a 3,8 millió eurót, de azok ebből 2,3 milliót megtartottak maguknak. A kormány ezután áprilisban és májusban kifizetett még 3 millió eurót, 2,3 milliót az emberrablóknak, és 770 ezret a közvetítőknek.

Roque Pascalt és Albert Vilaltát, a spanyol Accio Solidaria szervezet két önkéntesét november óta tartották fogva a terroristák a Száhelben. Egyik társukat, Alicia Gamezt már márciusban szabadon engedték. A kormány egyik esetben sem említette, hogy váltságdíjat fizetett volna a túszokért. A csoport segélyt szállított a szegény falvaknak, amikor lecsaptak rájuk.

Az El País szerint az Iszlám Magreb al-Kaidája hétfőn hangfelvételen is megerősítette, hogy elengedte a spanyol önkénteseket, mert "követeléseik egy részét teljesítették".

A terrorszervezet hangsúlyozta, hogy Franciaország a jövőre nézve levonhatja a következtetéseket a cseréből, amely egyértelműen azt jelenti, hogy "lehet ésszerűen bánni" a mudzsáhedekkel. Az Iszlám Magreb al-Kaidája júliusban megölt egy francia segélymunkást, a 78 éves Michel Germaneau-t, mivel francia és mauritániai csapatok megtámadták egyik bázisukat, azt remélve, hogy ki tudják szabadítani a betegeskedő férfit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!