Külföld

2010.09.13. 05:35

Japán elengedte a kínai halászokat, de a kapitányt nem

Peking - Szabadok a japán parti őrség által a Kelet-kínai-tengeren még múlt kedden elfogott kínai halászok, de kapitányukat továbbra is fogva tartják - derült ki hétfői helyszíni jelentésekből.

MTI

Peking többszöri nyomatékos és rendkívül határozott tiltakozása után, s azt követően, hogy a japán Isigakiban szeptember 9-én tíznapi elzárásra ítélték a kínai hajó kapitányát, a 14 fős legénység repülőn elhagyta Japánt, hajójukat pedig később viszik el a szigetországból.
A kínai halászhajót a vitatott hovatartozású Tiaojü- (Diaoyu), japánul Szenkaku-szigetek körzetében - kétszeri ütközés után - állította meg végül négy japán őrhajó.

A japán kormány szóvivője Szengoku Josito hétfőn közölte, hogy a legénység kihallgatása befejeződött, nincs értelme őket tovább Japánban tartani. Aláhúzta: nem a szigetek fölötti területi vitáról van szó.

A 41 éves kínai kapitány Csan Csi-hsziung (Zhan Qixioong) ellen az a vád, hogy a hivatalos közeget akadályozta kötelességének teljesítésében, aminek büntetési tétele Japánban három év. "A bűnügyet a japán törvények alapján fogjuk kezelni" - szögezte le tájékoztatóján Szengoku.

Peking az esetet követő öt nap során négyszer rendelte be Japán nagykövetét a külügyminisztériumba, legutóbb vasárnap a kora hajnali órákban. Kína minden alkalommal követelte a legénység, a kapitány és a hajó azonnali elengedését, és világossá tette: a Tiaojü-szigetek és a környező vizek feletti szuverenitását nem tartja megkérdőjelezhetőnek.

A történtek hatására a hétvégén tajvani és hongkongi aktivisták úgy döntöttek, hogy hétfőn két hajót indítanak útba Tajvan északi kikötőjéből, Jeliouból (Yeliou). Az út Tajvantól északkeletre vezet az alig 200 kilométerre lévő Tiaojü-szigetekhez, amelyeket a tajvaniak Tiaojütaj-szigeteknek hívnak (Tiaoyutai), s Tajvan szigetéhez tartozónak vallanak. A lakatlan szigetecskék Okinavától délnyugatra, 444 kilométerre helyezkednek el.

A tervezett akciónak több veszélye van: résztvevőinek elfogása, pénzbüntetésre ítélése, továbbá hajóik elkobzása. A tajvani parti őrség nevének elhallgatását kérő illetékese a South China Morning Post című hongkongi lapnak azt mondta, hogy a Tajvantól északra törvényesen tartózkodó, halászó hajókat meg fogják védeni. Hozzátette, hogy a térségben mindig van szolgálatban két-három őrhajó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!