Külföld

2011.01.10. 18:21

Egyperces csenddel emlékeztek a tucsoni mészárlás áldozataira

Washington - Barack Obama elnök kezdeményezésére Egyesült Államok-szerte egyperces csenddel emlékeztek hétfőn a Tucsonban elkövetett merénylet áldozataira.

MTI

Az arizonai városban egy fegyveres szombaton 6 embert megölt és 14-et megsebesített. A merénylő célpontja, Gabrielle Giffords demokrata párti képviselő súlyos fejsérüléssel ugyan, de túlélte a támadást.

A támadó, Jared Lee Loughner, aki (helyi idő szerint) hétfőn délután először jelenik meg a bíróság előtt, mindeddig egy szóval sem indokolta a hatóságoknak az általa elkövetett gyilkosságokat - jelentette ki az ABC Newsnak nyilatkozva Clarence Dupnik, Pima megye seriffje.

Barack Obama és a first lady, az elnöki kabinet tagjainak és rezidencia személyzetének kíséretében helyi idő szerint 11 órakor főhajtással fejezte ki együttérzését a Fehér Ház előtt. A kongresszus lépcsőjén a képviselők és szenátorok stábjainak tagjai emlékeztek - a legtöbb honatya jelenleg a választókörzetében tartózkodik, s csak kedden tér vissza Washingtonba.

Az amerikai nemzeti lobogót az elnöki utasításnak megfelelően, országszerte félárbocra eresztették. A képviselőházban a tragédia miatt elhalasztottak minden olyan, törvényhozással kapcsolatos szavazást, amelyet erre a hétre ütemeztek. Így szerdán elmarad a többségbe került republikánusok által sokat támadott egészségügyi reform visszavonásáról tartandó voksolás is. Azon a napon a tervek szerint egy, a támadás áldozatait méltató határozatot fognak elfogadni.

"Döntő fontosságú, hogy ezekben a sötét időkben egy testületként álljunk" - jelentette ki John Boehner házelnök a képviselőtársaihoz intézett vasárnapi konferenciahívásában.

A fejlövést kapott képviselőt kezelő orvosok hétfői tájékoztatójukon egyébként jó jelnek minősítették, hogy Giffords sérülést szenvedett agya nem duzzadt tovább. Mint mondták: az, hogy nincs változás, voltaképpen pozitívan értékelendő. Peter Rhee doktor ugyanakkor rámutatott, hogy a sebesülés károsíthatta a politikus asszony látását.

Az amerikai hadsereg egy névtelenséget kérő illetékese egyébként hétfőn közölte: 2008-ban azért nem sorozták be az önként jelentkező Loughnert, mert a fiatalember megbukott a kábítószer-teszten. A forrás nem tudta megnevezni, hogy milyen drogot mutattak ki nála.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!