Külföld

2011.03.10. 07:49

Földrengés Kína délnyugati részén, halálos és sérült áldozatok

Peking - Legkevesebb 19 ember meghalt és közel 160 megsérült annak a Richter-skála szerint 5,8-es erősségű földrengésnek a következtében, amely csütörtökön érte Kína délnyugati részét, közel a mianmari határhoz - közölte egy helyi katasztrófavédelmi tisztségviselő.

MTI

A pekingi idő szerint a déli órákban történt földmozgás sok lakóházat és egy bevásárlóközpontot is romba döntött, áramkimaradást okozott Jünnan (Yunnan) tartomány Jingcsiang (Yingjiang) megyéjében - tájékoztatott Vej Kang (Wei Gang), a helyi kormányzat vezetője. A világhálóra már felkerül képek súlyos károkról árulkodnak: romos, megrepedt falú házakat látni és a lehullott törmelékektől sérült járműveket.
   
A térség földrengésveszélyes sávban helyezkedik el, területén az elmúlt két hónapban mintegy 1200 kisebb rengést mértek. Száztíz éven belül négy 5-ös erősségűnél nagyobb földmozgás rázta meg a tartományi székhelytől 700 kilométerre fekvő Jingcsiangot. Minden valószínűség szerint a mostani volt az eddigi legpusztítóbb.
   
A legfrissebb jelentések szerint négyszáz katonát vezényeltek a helyszínre, megkezdődött a mentés, az evakuálás és a károk felmérése. Az országos katasztrófa-elhárítási központ és a polgári ügyek minisztériuma 8000 sátrat, takarókat, ruhákat és egyéb segélyanyagot küldött a bajbajutottaknak.
   
A jünnani földrengés epicentruma Dali városától 225 kilométerrel délnyugatra volt. Hírek szerint az első rengést tíz percen belül három, a 4,7-es erősséget is elérő utórengés követte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!