Külföld

2011.03.09. 08:11

Kadhafi gyarmatosító összeesküvéssel vádolja a Nyugatot

"Gyarmatosító összeesküvéssel" vádolta a Nyugatot Moammer Kadhafi líbiai egy szerdán sugárzott tévéinterjúban.

MTI

"Ismét gyarmatosítani akarják Líbiát. Ez egy gyarmatosító összeesküvés" - mondta Kadhafi az LCI francia hírtelevíziónak adott interjúban, amikor arról kérdezték, mi a véleménye arról, hogy a Nyugat, így Franciaország is a felkelőket támogatja. Arról is faggatták Kadhafit, hogy fontolgat-e emiatt "megtorló intézkedéseket" Franciaország ellen. Azt válaszolta, hogy az a jövőbeni európai látogatásaitól függ, amikor majd befejeződnek a mostani események.
   
Szavai szerint olyan tervek vannak, hogy országa Nagy-Britannia, Franciaország vagy az Egyesült Államok gyarmatává válna. Ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy az európai országok már ellenőrzésük alatt tartják a kőolajtartalékokat a Perzsa-öbölben és Irakban.
   
A líbiai vezető az ellenzéki Átmeneti Nemzeti Tanácsot "árulók gyülekezetének" nevezte, amely Bengázit, az ország második legnagyobb városát, brit kézre akarja adni. Kadhafi végül kijelentette, hogy biztos a líbiai nép támogatásában.
   
A kormányerők kedden fokozták a nyomást a felkelőkre, légi- és szárazföldi támadásokat intéztek ellenük Kelet- és Nyugat-Líbiában, miközben egyre többen sürgetik egy repüléstilalmi övezet létrehozását az országban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!