Külföld

2011.03.29. 10:05

Líbia - Kadhafi erői visszafoglalták en-Naufalíja városát

Ben-Dzsavád/En-Naufalíja - A líbiai tengerparton nyugat felé nyomuló felkelőktől a Moammer Kadhafihoz hű erők keddre virradóan visszafoglalták en-Naufalíja városát - közölték maguk a felkelők és szemtanúk.

MTI

A nyugati koalíció légitámadásainak köszönhetően a felkelők eddig viszonylag gyorsan haladtak előre nyugat, vagyis a főváros, Tripoli felé. Kadhafi szülővárosa, Szirt előtt azonban meg kellett torpanniuk. A felkelők hétfő reggel azt állították, hogy Szirt már a birtokukban van. Ezt azonban semmi nem támasztotta alá, sőt több tudósító arról számolt be, hogy a városban csak kormánykatonákat látni, és nyugalom van.

Annyi bizonyos, hogy a Ben-Dzsavádtól nyugat felé 20 kilométerre, Szirttől 120 kilométerrel keletre lévő en-Naufalíját bevették hétfőn. Már aznap nyomultak volna tovább nyugat felé, de a Kadhafihoz hű erők ellenállásába ütköztek, ezért vissza kellett vonulniuk, sőt feladni en-Naufalíját.
A felkelők egyik vezetője elmondta, hogy Kadhafi erői rakétákkal, rakétagránátokkal, közepes kaliberű fegyverekkel állították meg őket. Mások beszámoltak arról, hogy Szirt felé közeledve egyre több az olyan lakos, aki Kadhafi híve, és fel van fegyverezve.
"A Kadhafi-fiúk Grad rakétákkal támadtak minket oldalba" - mondta egy fiatal felkelő. Állítása szerint volt olyan lakos, aki a saját házából lőtt rájuk.











OLDALTÖRÉS: Kadhafi felszólította a nyugati koalíciót, hogy vessen véget a barbár támadásnak









Kadhafi felszólította a nyugati koalíciót, hogy vessen véget a "barbár támadásnak"









Kadhafi felszólította a nyugati koalíciót, hogy vessen véget a "barbár támadásnak"









Kadhafi felszólította a nyugati koalíciót, hogy vessen véget a "barbár támadásnak"

Moammer Kadhafi felszólította kedden a líbiai válság rendezésével foglalkozó, kedden Londonban összeülő nemzetközi összekötő csoportot, hogy vessenek véget az országa elleni "barbár támadásnak".
"Vessenek véget kegyetlen és igazságtalan támadásuknak Líbia ellen. (...) Hagyják Líbiát a líbiaiakra" - idézi a JANA hivatalos líbiai hírügynökség Kadhafi üzenetét a Líbiával foglalkozó londoni nemzetközi konferencia résztvevőihez.
Kadhafi Hitler európai katonai kampányához hasonlította a nyugati koalíció líbiai fellépését. Szerinte a nyugati koalíció "irtóhadjáratot" folytat népe ellen, és elpusztít egy fejlődő országot. Kadhafi felszólította a londoni értekezlet résztvevőit, hogy hagyják az Afrikai Unióra a líbiai válságkezelést. Hozzátette, hogy Tripoli elfogadja a szervezet minden döntését.
A brit fővárosban kezdődő külügyminiszteri értekezlet résztvevői kísérletet tesznek arra, hogy tervet dolgozzanak ki a Líbiában kialakult helyzet politikai rendezésére. Diplomáciai források információi szerint a fórumon megvitatandó egyik legfőbb kérdés az, mi legyen Kadhafinak és családjának a sorsa. 
Bár London és Párizs ragaszkodik ahhoz, hogy Kadhafit bíróság elé állítsák, nem zárják ki, hogy esetleg kompromisszumot kössenek. Ennek értelmében a líbiai vezető mentesülne a bírósági eljárás alól, ha lemondana a hatalomról, és önkéntes száműzetésbe vonulna.

 

 

OLDALTÖRÉS: A Nyugat kész eltekinteni Kadhafi bíróság elé állításától











A Nyugat kész eltekinteni Kadhafi bíróság elé állításától - diplomáciai források

Az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia kész elállni attól, hogy bíróság elé állítsák Moammer Kadhafi líbiai vezetőt, ha azonnal lemond a hatalomról, és elhagyja Líbiát - vált ismertté kedden Londonban.
Az értesülés néhány órával a brit fővárosba összehívott, Líbiával foglalkozó nemzetközi konferencia kezdete előtt szivárgott ki. Az értekezleten résztvevők kísérletet tesznek arra, hogy tervet dolgozzanak ki a Líbiában kialakult helyzet politikai rendezésére. Diplomáciai források információi szerint a fórumon megvitatandó egyik legfőbb kérdés az, hogy mi legyen Kadhafinak és családjának a sorsa. 
Bár London és Párizs ragaszkodik ahhoz, hogy Kadhafit állítsák bíróság elé, nem zárják ki, hogy esetleg kompromisszumot kössenek. Ennek értelmében a líbiai vezető mentesülne a bírósági eljárás alól, ha lemondana a hatalomról, és önkéntes száműzetésbe vonulna.
A nyugati hatalmak álláspontjának változása a Kadhafi elleni nemzetközi bírósági eljárás kérdésében azzal magyarázható, hogy az ellenzéki erőknek az elmúlt napokban nem sikerült bevenni a líbiai Szirt városát, és heves ellenállásba ütköztek a rendszert támogató fegyveres erők részéről. 
Szakértők szerint a líbiai konfliktus elhúzódik, és azzal fenyeget, hogy destabilizálja a helyzetet egész Észak-Afrikában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!