Külföld

2011.04.24. 06:29

Az Egyesült Államok üdvözölte az arab rendezési terv elfogadását

Washington - Üdvözölte az Egyesült Államok, hogy a jemeni kormánypárt és az ellenzék egyaránt bejelentette az arab ország belpolitikai válságának rendezését célzó terv elfogadását, egyúttal mindkét felet a politikai átmenet gyors lebonyolítására buzdította.

MTI

Jay Carney fehér házi szóvivő Washingtonban, helyi idő szerint szombaton kiadott közleményében üdvözölte, hogy a jemeni kormánypárt és az ellenzék aznap közölte, elfogadja a válság békés rendezése érdekében a Perzsa-öböl menti arab államok által előterjesztett tervet.
   
Az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) azért állt elő a kezdeményezéssel, mert Jemenben január vége óta példátlan tömegtüntetéseken követelik az országát 32 éve irányító Ali Abdullah Száleh elnök azonnali távozását a hatalomból. Sok tüntető életét vesztette a biztonsági erőkkel vívott összetűzésekben. A rendezési tervnek az a célja, hogy megakadályozza az arab ország még nagyobb káoszba süllyedését.
   
A terv értelmében Száleh az ellenzékkel kötendő megállapodás aláírása után egy hónappal átadja hatalmi jogköreit alelnökének, cserébe családjával és közeli munkatársaival együtt mentesül a felelősségre vonás alól. Az elnök mandátuma csak 2013-ban járna le. A kezdeményezés nemzeti egységkormány felállítását is előirányozza, később választásokat tartanának, az ellenzéknek pedig be kell szüntetnie a tüntetéseket.
   
Amennyiben Száleh valóban lemond, úgy a tunéziai és az egyiptomi elnök után ő lesz a harmadik vezető az arab világban, aki idén tömegtüntetések hatására távozni kényszerül a hatalomból.
   
A tüntetők szombat este mindazonáltal közölték, nem hagynak fel a demonstrációkkal. Egy ellenzéki aktivista ezt azzal indokolta, hogy Száleh lemondásáig még egy hónap lenne hátra, az elnök pedig bármikor meggondolhatja magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!