Külföld

2011.05.11. 17:38

A mélység fantomja - Különös tánc kilométerekkel a felszín alatt

Rejtélyes polipot kaptak lencsevégre amerikai tudósok a Oregon partjainál

Napló Online

Akár a híres Super Mario játék szelleme is lehetne, de ezek a képek egy létező mélytengeri polipot mutatnak természetes környezetében, az óceán fenekén - írta a Daily Mail internetes oldala.

Ez a puhatestű szárnyszerű úszókkal rendelkezik - amelyek segítségével balettszerű mozdulatokkal közlekedi -, emiatt meglepően hasonlít az említett videójáték Boo nevű figurájára.

 Egy távírányítású kamerát juttattak le a Washintoni Egyetem kutatói egy kétezer méter mély szakadékba, nem messze az oregoni partoktól. Céljuk ennek a fajnak (Grimpoteuthis bathynectes octopus) a megfigyelése volt.

A különös úszói miatt dumbó polipnak elnevezett állat a rokonai közül az egyetlen faj, amelyik bírja ezt a mélységet. Életterük átlagosan tengerszint alatt 3000 métertől 4000 méterig terjed, és vulkáni eredetű melegvizes kürtők körül élnek a Csendes-óceán északkeleti részén.

 A legtöbb  mélyvízi állathoz hasonlóan bőre fehér, nem pigmentált, hiszen egy fénytől elzárt környezetben bőrszínnek nem veszik hasznát. Mivel napfény soha nem jut le ezekbe a rétegekbe, az itt élő állatok látása vagy fejletlen, vagy teljesen vakok.

Nagyon keveset tudunk erről a polipról, mert ilyen mélységben olyan kíméletlen körülmények uralkodnak, hogy a megfigyelés rendkívűl nehéz. Például egy tengeralattjárót úgy lapítana össze a nyomás, mint egy üdítősdobozt egy úthenger, és a hőmérséklet is 2-3 fok körül van.

Bár a felvételek 2005-ben készültek, csak most hozták nyilvánosságra őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!