Külföld

2011.06.16. 16:46

Új alaptörvény - Gratulált Magyarországnak a pennsylvaniai szenátus

Harrisburg - Határozatban gratulált Magyarországnak "ezeréves történelme első nemzeti alkotmányához" Pennsylvania állam szenátusa, s az előterjesztő szenátor, John P. Blake méltatásában kiemelte egy washingtoni intézet vezetőjének a preambulum megírásához nyújtott segítségét is.

MTI

Javaslatát a testület június 14-i ülésén előterjesztve a demokrata párti szenátor egyebek mellett hangsúlyozta, hogy a kommunizmus 1989 végi bukásakor Magyarország volt az egyetlen posztszovjet állam, amely nem hozott létre azonnal új alkotmányt. "Idén április 18-án azonban a magyar Országgyűlés elfogadta az új alkotmányt, hivatalosan is véget vetve annak a több mint hatvan évnek, amely során a szovjetek által megírt alkotmány alapján kormányozták az országot" - mondta.
   
Felszólalásában Blake nemcsak mélyen demokratikusnak nevezte Magyarország nemzeti alkotmányának megírását - kitérve arra, hogy több mint egymillió lakos küldte vissza a kérdőívet, amelyen véleményét kérték az alapvető törvényekről -, de felhívta a figyelmet arra is, hogy rendkívül high-tech módon született meg, miután egy Apple iPaden szerkesztették meg.
   
"A demokrácia hatalmát nem lehet túlbecsülni" - mondta, gratulálva Orbán Viktor miniszterelnöknek és a magyar népnek, amiért sikerült együtt megalkotniuk az új nemzeti alkotmányt, s az számos olyan jogot tartalmaz, amelyet az amerikaiak is gyakorolhatnak.
   
Ami az ország történelmi gyökereit magába foglaló Nemzeti Hitvallást illeti, John P. Blake - még bevezetőjében - mindenekelőtt azzal indokolta határozati javaslatának beterjesztését, hogy egy közeli barátja, aki a Washingtonban működő, Nobel Béke-díjra felterjesztett Institute on Religion and Public Policy egyik vezetője, "ténylegesen együttműködött a magyar kormánnyal a preambulum megszövegezésében".
   
A határozat szövege itt, az előterjesztés hangfelvétele " target="_blank">itt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!