Külföld

2011.09.08. 16:02

''Élő kövületet'', laoszi sziklapatkányt találtak Vietnamban

Hanoi - Ismét "élő kövületre", egy ritka patkányfaj, a laoszi sziklapatkány egy példányára bukkantak tudósok Vietnámban.

MTI

Az első újkori laoszi sziklapatkányt 2005-ben, egy piacon találták Laoszban. A tény, hogy az állat a 11 millió éve kihalt, a rágcsálók rendjéhez tartozó Diatomydae családdal áll rokonságban, nagy szenzációnak számított.
   
Laoszi sziklapatkányt azóta mindössze egy esetben, a Phong Nha-Ke Bang Nemzeti Parkban találtak - mondta el Nguyen Duy Luong, a Fauna & Flora International brit környezetvédelmi szervezet szakértője Hanoiban. Akkor a helyiek fogyasztási céllal ejtették el az állatot.
   
A nemzeti parkot az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) a világörökség részévé nyilvánította. A fajokban különösen gazdag kilencvenezer hektáros terület egészen Laosz határáig nyúlik.
   
A 25 centiméteresre megnövő laoszi sziklapatkány szinte teljesen fekete, és a mókuséhoz hasonló hosszú, tömör farokkal rendelkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!