Külföld

2011.09.23. 07:59

Hazatért a felrobbantott jemeni elnök

Gyógykezelését követően visszatért hazájába pénteken Ali Abdalláh Száleh jemeni elnök - közölte az állami tévé adását megszakítva.

MTI

Az államfő - több más vezetővel együtt - súlyosan megsebesült az ellene június 3-án végrehajtott merényletben. Szannai palotáját érte támadás. Két hónapon át egy rijádi katonai kórházban ápolták, majd még egy hónapig a sivatagi királyságban lábadozott. Száleh hazatérését meglepetésnek tartják.

Jemenben már csaknem nyolc hónapja tartanak zavargások, amelyeket az váltott ki, hogy az ellenzék az államfő távozását követeli. A 33 éve hatalomban lévő Száleh azonban  nem hajlandó megválni tisztségétől annak ellenére sem, hogy számos ország nyomást gyakorol rá. Jemen arab szomszédainak javaslata értelmében, amelyet az Egyesült Államok is támogat, Száleh  büntetlensége fejében lemondana posztjáról. A hatalmat az alelnök venné át és gyakorolná mindaddig, amíg új választásokra kerül sor az Arab-félsziget déli részén elterülő szegény országban.    

A jemeni fővárosban vasárnap kiújultak az összecsapások Száleh hívei és az elnök menesztését követelő erők között. Az elmúlt napok erőszakcselekményeinek mintegy száz halálos áldozata van.

Az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia attól tart, hogy a kialakult zűrzavar nagyobb teret biztosít ahhoz, hogy az al-Kaida  jemeni ága támadásokat hajtson végre a térségben és azon kívül. A nemzetközi terrorhálózat fegyveresei máris több jemeni várost elfoglaltak. 

Száleh hazatérésének körülményei nem ismeretesek, annyit tudni, hogy az őt szállító magángép hajnalban szállt le. Szemtanúk szerint a szanaai katonai repülőtérhez vezető utakat péntek reggel lezárták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!