Külföld

2011.10.17. 14:53

Magyar vétó a szerbeknek?

Veszprém - Felkavarta Szerbiában a kedélyeket a hír, hogy Magyarország Szerbia EU-tagjelölti státuszának blokkolásával fenyeget - írja az e-novine internetes hírportál.

Bartuc Gabriella

Boris Tadić szerb elnök a médián keresztül üzent a vajdasági magyaroknak illetve Magyarországnak, kezdjenek párbeszédet a nyitott kérdésekről, készen áll a bilaterális találkozókra.

Boris Tadić szerb elnök hétfőn este fogadja Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét - adja hírül az újvidéki Magyar Szó. Találkozásuk célja elsősorban az, hogy választ találjanak arra a kérdésre, miként lehetséges úgy módosítani a vajdasági magyarokat kollektív háborús bűnösként megbélyegző szerbiai vagyon-visszaszármaztatási és kárpótlási törvényt, hogy az megfeleljen a vajdasági magyaroknak, és Magyarország ne éljen a vétó jogával az Európa Tanács decemberi ülésén.

Mint ismeretes, a szerb elnök a magyar tiltakozások ellenére aláírta a restitúciós törvényt 2011. október 4-én. A szóban forgó törvény az Európai Unió nyomására született és a második világháború után jogtalanul elkobzott vagyont juttatná vissza a tulajdonosoknak. De Szerbiában olyan törvényt hoztak, amely kizárja a kárpótlásból azokat, aki "1941 és 1945" között a megszállók kötelékében szolgáltak, sőt még azok leszármazottait is.

Mivel a Vajdaság ebben az időben Magyarországhoz tartozott, a magyar hadseregbe behívott katonák állampolgársági kötelességüket teljesítették, többségük valójában nem vett részt harcokban, mégis később, Tito partizánjainak győzelme után a legkülönfélébb meghurcoltatásban volt részük. Megbélyegzésük mint a közelmúltban elfogadott szerb kárpótlási törvény is mutatja - a mai napig tart.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!