Külföld

2012.02.03. 11:14

Pápua új-guineai kompkatasztrófa – Több mint 110 utast keresnek

Egy nappal a pápua új-guineai kompszerencsétlenség után 247 túlélőt tartanak nyilván, több mint 110 embert továbbra is eltűntnek tekintenek, feltehetően sokan rekedtek a tengerbe süllyedt hajótestben.

MTI

A Rabaul Queen nevű komp csütörtökön süllyedt el eddig ismeretlen okból körülbelül 350 utassal és 12 fős legénységgel a fedélzetén a pápua új-guineai partok közelében. A Rabaul Shipping pápuai cég tulajdonában lévő komp az új-britanniai Kimbéből tartott Lae városba. Egy rendőrségi vezető szerint a hajón sok diák utazott.
   
Peter O'Neill pápua új-guineai miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy az erős hullámzás és a viharos szél miatt felfüggesztették a kutatást, amelyet szombaton folytatnak. Elmondta, hogy pénteken egyetlen túlélőt találtak, s nem közölte, hogy hány holttestet.
   
Nurur Rahman, a pápua új-guineai tengerbiztonsági hatóság koordinátora közölte: nem adta fel a reményt, hogy újabb túlélőket találnak.
   
Rony Naigu, a hatóság illetékese szerint körülbelül 100 ember feltehetően a hajótestben rekedt, amikor a kompot három nagy hullám borította el és elsüllyedt.
   
A tenger viharos volt, nagy hullámok voltak. A hajó háromszor megbillent, majd elsüllyedt – mondta az egyik túlélő, Alice Kakamara, akit egy laei kórházban ápolnak. Ugyanakkor a mentés körülményeiről kiadott korábbi beszámolók nyugodt tengerről és jó látási viszonyokról szóltak.
   
A vállalat szerint a katasztrófa oka egyelőre ismeretlen, de a meteorológiai szolgálat vezetője elmondta: előre figyelmeztették a hajózási társaságokat, hogy a héten a viharos szél miatt maradjanak a kikötőben.
   
Rahman elmondta azt is, hogy a tenger hőmérséklete 20 Celsius-fok, így van esély a túlélésre. Sokan mentőmellényt viseltek. A 47 méter hosszú komp ezer méter mély vízben süllyedt el, így nehéz megállapítani, rekedtek-e benne emberek.
   
A tulajdonos szerint a japán gyártmányú komp 11 éve minden különösebb baj nélkül hetente tette meg a Kimbe-Lae utat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!