Külföld

2012.04.25. 15:47

Ukrajna német orvosokat hív Timosenko kezelésére

Ukrajna szerdán német orvoscsoportot hívott meg, hogy kezelje Julija Timosenko volt kormányfőt a börtönben.

MTI/AFP

Kijev egy nappal azután hívta meg az orvosokat, hogy börtönbüntetését töltő ellenzéki politikus bejelentette: éhségsztrájkba kezdett.

A külügyminisztérium szóvivője bejelentette: Kijev hivatalosan felkérte a berlini Charité klinika orvosait, utazzanak Harkivba és vizsgálják meg a gerincbántalmakban szenvedő politikust.

Német és kanadai orvosok csoportja februárban már megvizsgálta Timosenkót a Harkiv megyei kacsanyivkai női börtönben. Áprilisban két német orvos újból megvizsgálta a politikust, és megtekintette a közkórházat, amelyet az ukrán kormány a kezelésére javasolt.

Timosenko ügyvédjee, Andrij Kozsemjakin parlamenti képviselő szerdán, miután meglátogatta védencét, sajtótájékoztatón közölte, hogy a börtön vezetője és az egészségügyért felelős illetékes meglátogatták Timosenkót a cellájában. Közölték vele, a cellatársaitól értesültek arról, hogy csak vizet iszik és éhezik, így kénytelenek lesznek elkülöníteni őt és szondán keresztül mesterségesen táplálni. "Készülnek a kettes számú erőszaktételre" – idézte Kozsemjakint az Unian hírügynökség internetes oldala.

Kozsemjakin, akárcsak Timosenko lánya, Jevhenyija is megerősítette, hogy a politikus testén, a hasán, a bal és a jobb karján véraláfutások vannak.

Az 51 éves volt kormányfő augusztus óta van őrizetben, egy kijevi bíróság októberben ítélte hétévi börtönre hivatali hatalommal való visszaélés vádjával. Az ellenzéki politikus Viktor Janukovics elnököt, fő politikai vetélytársát vádolja személyes bosszúval, s azzal, hogy így kívánja őt eltávolítani a politikai színtérről az októberben esedékes parlamenti választások előtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!