Külföld

2012.04.20. 17:23

Zimmerman szabadlábon védekezhet

150 ezer dollár óvadék ellenében szabadlábon védekezhet George Zimmerman önkéntes rendész, aki február végén a floridai Sanfordban agyonlőtte a 17 éves fegyvertelen afroamerikai Trayvon Martint - határozott pénteken az illetékes floridai bíró.

MTI

A gyilkosság Amerika-szerte indulatokat váltott ki, mert a fehér és latin-amerikai felmenőkkel rendelkező Zimmerman ellen, aki önvédelemre hivatkozott, több mint másfél hónapig nem indult eljárás. Jogvédő csoportok szerint a hatóságok rasszista részrehajlás miatt hagyták hetekig futni a vádlottat, aki ugyancsak "faji" előítéletek miatt találta gyanúsnak Martint.

A 28 éves Zimmermant április 11-én hirtelen felindultságból elkövetett emberöléssel vádolták meg, amiért, ha elítélik, 25-től életfogytig tartó, letöltendő büntetést kaphat. A vádlott pénteken bocsánatot kért az általa lelőtt Martin szüleitől.

A vádlottat, akinek a bírói döntés alapján GPS-jelzőbilincset kell majd viselnie, nem helyezik azonnal szabadlábra, mert az ügyvédjének és a hatóságoknak még meg kell állapodniuk a megfigyelés feltételeiről.

Zimmerman jogi képviselője, Mark O'Hara a tárgyaláson azt hangoztatta, hogy Florida államnak nincsen bizonyítéka, amellyel meg tudja cáfolni védence azon állítását, hogy a kettejük közötti dulakodást Martin kezdte. Azt ugyanakkor elismerte, hogy a bizonyítékok alapján Zimmerman vallomásának egyes részletei megkérdőjelezhetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!