Külföld

2012.07.24. 06:54

A denveri tragédia árnyékában

A hollywoodi stúdiók a coloradói mozis tragédiára való tekintettel nem közöltek a hétvégén hivatalos adatokat filmjeik jegybevételéről, iparági bennfentes források szerint azonban A sötét lovag – Felemelkedés című filmre 160 millió dollárért (37,6 milliárd forintnyi öszszegért) váltottak jegyet az észak-amerikai nézők.

MTI

Christopher Nolan harmadik Batman-filmjének egy Denver külvárosában tartott pénteki vetítésén 12 ember halt meg és 58 megsebesült, amikor egy ámokfutó lövöldözni kezdett. A 24 éves tettest letartóztatták.

A filmet forgalmazó Warner Bros. Pictures a produkció pénteki párizsi díszbemutatóját, valamint a jövő hétre tervezett mexikóvárosi és tokiói vörös szőnyeges premierjeit is lemondta, és közleményben fejezte ki együttérzését a lövöldözés sérültjeivel, valamint az áldozatok hozzátartozóival. A hollywoodi stúdiók a Warner Bros.-hoz csatlakozva visszatartották jegybevételeik adatait a hét végén. A mozis bevételeket közlô Rentrak sem adta ki az adatokat.

The Hollywood Reporter, a Los Angeles Times, a New York Times és más sajtóorgánumok az iparág bennfenteseire hivatkozva jelentették vasárnap, hogy a hagyományos, kétdimenziós technikával forgatott Batman-film 160-162 millió dolláros jegyeladással zárta a hétvégét. Ez a harmadik legmagasabb premierhétvégi bevételnek számít két háromdimenziós produkció, a 207,4 millió dollárral debütáló Boszszúállók, valamint a Harry Potter és a Halál ereklyéi II. rész 169,2 milliója után.

Az USA, Colorado és persze Denver polgárait továbbra is sokkolják a véres események. Barack Obama elnök vasárnap este találkozott a mészárlás áldozatainak hozzátartozóival és a sebesültekkel.

– Az egész ország önökre gondol most, de a jövőben el kell gondolkodni azon is, hogy hogyan lehetne elejét venni a hasonló értelmetlen tragédiáknak – jelentette ki vasárnap, hangsúlyozva, hogy nem elnökként, hanem férjként és apaként látogatott a tragédia színhelyére.

Denver elővárosában, Aurorában péntekre virradó éjjel rontott be az ámokfutó egy telt házas moziterembe, amelyben a Batman legújabb részének premiervetítése folyt, és tüzet nyitott a nézőkre.

A támadásnak, amelyben összesen hetvenen sebesültek meg, 12 halálos áldozata volt. 10 embert továbbra is kórházban kezelnek, hetük állapota válságos. Az áldozatok legfiatalabbika egy 6 éves kislány, a legidősebbike pedig egy 51 éves férfi volt. A halottak közül hárman a feleségüket vagy a barátnőjüket oltalmazva vesztették életüket, egy fiatalember éppen a 27. születésnapját ünnepelte, egy sportriporternek készülő ifjú hölgy pedig nemrégiben Torontóban élt át egy áruházi lövöldözést.

A filmszínház előtt vasárnap este civil szervezetek és egyházak kezdeményezésére virrasztást rendeztek, amelyen az elnök nem vett részt.

Az elkövető, a 24 esztendős James Holmes, akit közvetlenül a mozi mellett fogtak el, nem tanúsított ellenállást. A lakásán beélesített, robbanó huzalcsapdákat és csaknem 40 liter benzint találtak. A mellmagasságban kifeszített drótokhoz erősített, mintegy 30 házi készítésű gránátot szombaton semmisítették meg a tűzszerészek. Holmes házának lakóit pénteken kitelepítették és vasárnap sem engedték visszatérni őket.

Dan Oates aurorai rendőrfőnök kijelentette, hogy Holmes több hónapig készült a merényletre, amelyhez az interneten rendelte meg a fegyvereket. Az elkövető otthonában több Batman-relikviát is találtak; lapértesülések szerint a gyanúsított a haját vörösre festette, és azt képzelte magáról, hogy ő Joker, a Batman-képregények és -filmek gonosz figurája. Holmes a múlt hónapig a Coloradói Egyetem Anschutz Orvosi Iskolájának doktorandusz hallgatója volt. Lapértesülések szerint most magánzárkában tartják. Őreit megpróbálta leköpni, és nem működik együtt a rendőrséggel.

Az aurorai lövöldözés egyébként mindössze 27 kilométerre történt Littletontól, ahol 1999-ben a Columbine gimnáziumban két tizenéves fegyveres 12 diákkal és egy tanárral végzett.

 

Ámokfutók és áldozatok

■ 2012. április 2., Kalifornia: vérfürdőt rendezett az oaklandi Oikos Egyetem kirúgott hallgatója, mert kigúnyolták rossz angolsága miatt. A 43 éves koreai származású férfi hat nőt és egy férfit gyilkolt meg, további három embert megsebesített.

■ 2012. április 6., Oklahoma: Tulsa egyik városrészében találomra lövöldözött a járókelőkre egy kisteherautóból két férfi. Három afroamerikait agyonlőttek, kettőt pedig megsebesítettek. Az egyik tettes Facebook-bejegyzései arra utaltak, hogy boszszút akart állni az apjáért, akit korábban egy fekete betörő gyilkolt meg.

■ 2012. május 30., Washington: öt embert lelőtt egy 40 éves férfi Seattleben. A rendőrség hajtóvadászatot rendezett utána a városban: amikor majdnem utolérték, meglőtte magát, s később a kórházban belehalt sérülésébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!