Külföld

2012.11.15. 18:09

Basescu képviseli Romániát az EU-csúcson

Traian Basescu román államelnök és Victor Ponta miniszterelnök megállapodott abban, hogy Basescu képviseli Romániát az Európai Unió állam- és kormányfőinek következő találkozóján.

MTI

Ezt maga Ponta jelentette be csütörtökön azt követően, hogy találkozott az államfővel, aki politikai ellenfele. A miniszterelnök szerint Basescu közölte vele: azért kívánja ő képviselni Romániát a november 22-23-i uniós csúcson, mert fontos döntések várhatók a 2014-2020-as költségvetésről, és nagyobb politikai tapasztalattal rendelkezik, mint a kormányfő.
   
Korábban Victor Ponta szerette volna képviselni az országot az EU-csúcson, de most kijelentette: semmi szükség arra, hogy egy "újabb nemzeti válsághelyzet" fokozza az európai válságot.
   
Ponta szerint a találkozón egyetértettek abban, hogy Románia ellenzi a közös agrárpolitika és a kohéziós alapok esetében vele szemben kilátásba helyezett költségvetés-csökkentést, amelynek megakadályozása érdekében Bukarest kész vétójogával élni. Hangsúlyozta, hogy ebben a kérdésben nincs nézeteltérése Basescuval.
   
Basescu és Ponta a múlt héten is találkoztak egymással. Akkor Romániának a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalások tartalmáról, valamint a felfüggesztett romániai uniós ágazati operatív programok újraindítása érdekében szükséges intézkedésekről egyeztettek. A felek már akkor megállapodtak, hogy egy következő találkozón döntik el, kettejük közül ki utazik Brüsszelbe a novemberi EU-csúcsra.
   
A különböző politikai irányzatot képviselő Basescu és Ponta éles politikai konfliktusban áll egymással. Az államfő leváltására irányuló nyári kísérlet óta kettejüknek most sikerült először közös nevezőre jutniuk bizonyos kérdésekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!