Külföld

2014.04.18. 14:21

Marquez meghalt

„Az ember nem akkor hal meg, amikor szeret, hanem amikor lehet.”

Gombás Gabriella

Nyolcvanhetedik életévében meghalt Gabriel Garcia Márquez, Nobel-díjas kolumbiai író, aki észrevétlenül tudott átjárni a szürke hétköznapok és a képzelet elbűvölő világa között. Az élet nem az, amit az ember átélt, hanem az, amire visszaemlékszik, és amit elmesél  – mondta, mert úgy vélte, hogy a valóság is tévedhet, de csak akkor, ha rosszul van megírva. Író és újságíró volt. Műveiből spanyol nyelven csak a Bibliából kelt el több, a Száz év magány című családregényét 30 nyelven olvassák világszerte és 50 millió példány adtak el belőle. Dokumentumkönyveiben az oknyomozó újságírás fortélyos művelőjére ismerünk, regényeiben a valós és evilági eseményeket földöntúliakkal szövi egybe, lenyűgöző történeteiben keveredik a fikció és a valóság.

Varázslatos szelleme hiányozni fog ebből a világból. De Gabo - ahogyan a barátai hívták - nem fejezte be a létezését a végtelen univerzumban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!