Külföld

2014.05.25. 17:01

Aktívak voltak a „belga-magyarok”

Brüsszelben aktívabbnak bizonyultak a magyar közösség tagjai az Európai Parlamenti választáson, mint odahaza.

S. Bonnyai Eszter

A külképviseleti névjegyzékbe felvett 889 választópolgár közül délután három óráig 529-en jelentek meg az urnák előtt, ez 59,5 százalékos részvételi arányt jelent, szemben a 19,5 százalékos hazai részvétellel ugyanebben az időpontban.

Úrházy-Kis Stella Beáta szülei Fejér megyeiek, olasz férjével ő egy ideje már Brüsszelben él. Vele, valamint a látogatóban itt tartózkodó húgával, Kis Boglárkával és az ő párjával érkeztek, hogy leadják voksaikat. Az Isten-haza-család hármas egységének hitétől vezetve fontosnak tartotta, hogy ezen a napon is kinyilvánítsa választói akaratát a haza érdekében. Szavazás után a brüsszeli magyar református közösség istentiszteletére igyekeztek, ahol ő tartott a gyerekeknek hittanórát. Albert Leventének ugyancsak a szülei élnek Veszprémben, ő 2003 óta uniós tisztviselőként Brüsszelben dolgozik. Számára sem volt kérdés, hogy elmegy-e szavazni, hiszen a mindennapokban éli meg az Európai Unió fontosságát. Az euroszkeptikus felvetésekre csupán annyit jegyzett meg, nincs meggyőzőbb ellenérv annál, mint hogy a közösség működik.

Áder János szavaz. Fotó: S. Bonnyai Eszter

 

Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita délután fél négykor adta le szavazatát hazánk belgiumi nagykövetségén, ahol várakozni senkinek nem kellett, az emberek folyamatosan érkeztek. Kora délutánig két szavazni szándékozót kellett az iroda munkatársainak elutasítaniuk, mivel ők nem kérték előzetes regisztrációjukat a külképviseleten – mondta dr. Király Edina, a választási iroda elnöke. A belgiumi hivatalos látogatásának utolsó napját töltő kormányfő ezt megelőzően magánemberként vett részt a brüsszeli magyarok katolikus közösségének szentmiséjén, ahol tizenöt magyar kisgyerek elsőáldozási ünnepét és egy keresztelőt tartottak. A számos egybegyűltet Havas István atya köszöntötte. Áder János, Herczegh Anita, valamint az őket kísérő Kovács Tamás Iván nagykövet és családja feltűnés nélkül érkeztek és foglaltak helyet a templom utolsó padsorában, de a szentmise végeztével számos régi ismerőssel váltottak szót, hiszen államelnökünk három éven át Európai Parlamenti képviselőként maga is ebbe a közösségbe tartozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!