Külföld

2016.01.15. 20:21

Félnek kimenni az utcára - A helyzet egyre rosszabb, a nép hangulata mélypontra került

„Ha így folytatódnak a dolgok, lassan úgy néz ki, végleg Magyarországra kell költözzünk!” - néhány éve fura lett volna hallani ezt egy német szájából.

Horváth Gábor

A fenti mondatot Peter Lehmann nyilatkozta a Naplónak, a német férfinak az egyik Balaton-parti településen van háza, feleségével egy évben hónapokat, voltaképpen az összes szabadságukat Magyarországon töltik. Szeretnek nálunk lenni, de most nem emiatt gondolkodtak el a hazánkba településen.

- Sajnos Németországban a helyzet egyre rosszabb, a nép hangulata mélyponton van - fogalmazott Peter a migránsválságra, s annak legfrissebb botrányaként kialakult szilveszteri atrocitásokra utalva. Peter családja egy kisvárosban él Németország fejlett iparvidékén, Kölntől alig több mint száz kilométerre.

- Sokan félnek este az utcára menni, több rablás és erőszakos támadás is történt az utóbbi időszakban. Mint ismert, a menekültek tömegbe verődve támadnak, s elsősorban a nőket célozzák. Molesztálnak, nyúlkálnak, máskor „csak” szidják, mocskolják, leköpik őket. Mivel a rendőrség túlterhelt, az emberek több településen is úgy határoztak, saját magukat védik meg. Csoportokba tömörülve járőröznek, nem szélsőségesek, de tevékenységük sokszor torkollik összetűzésbe, ami szintén nem túl jó. Kölnben, Hamburgban és Berlinben is alakultak ilyen polgári ellenállási csoportok.A férfi elmondta, nagyon sokan szeretnék, ha Angela Merkel kancellár távozna hivatalából. Emellett hangsúlyozta: a németek nincsenek a menekültek ellen, befogadóak, segítőkészek, a gazdasági bevándorlókból viszont nem kérnek.

- Azt szeretnénk, hogy aki bevándorlóként bűncselekményt követ el, azt toloncolják ki. Néhányan még mindig nem értik ennek szükségességét. Naivak, pedig egyre több politikus és más értelmiségi mondja ki: Németország és Európa a migráció miatt kulturális és gazdasági hanyatlásnak indult.Peter Lehmann kiemelte: a bevándorlók által elkövetett bűncselekmények eltussolása olaj volt a tűzre. Ráadásul jogerős ítéletekről azóta sem hallani.

A kölni dóm környéke szilveszter éjjel. Polgári ellenállási csoportok alakulnak a németeknél
Fotó: index/mti

- Lassan betelik a pohár, nagy a feszültség, polgárháborúhoz hasonló helyzet kezd kialakulni. Sokan használják ki a kaotikus állapotot, nem háborús zónából jönnek, hanem mondjuk a Balkánról, ők szervezett betörésekkel és zsebtolvajlással foglalkoznak. Az én feleségem is már csak a kutyával együtt halandó egyedül kilépni az utcára, az elektromos sokkoló és a gázspray hirtelen hiánycikk lett a környéken. Ha így folytatódnak a dolgok, lassan úgy néz ki, végleg Magyarországra kell költözzünk - zárta a beszélgetést Peter.Orosz Imre 37 évig dolgozott Németországban, nemrég költözött haza, jelenleg Balatonfüreden él.-  

Ahhoz, hogy az ember megértse a helyzetet, látnia kell: minden a pénz körül forog. Sokaknak hatalmas üzletet jelent a bevándorlás. Hogy miért? Németországot évente 100-120 ezer ember hagyja el. Főként középosztálybeliek, nem elégedettek, összeszednek egy kis tőkét, és Kanadába, az USA-ba, Ausztráliába, a Kanári-szigetekre vagy akár Magyarországra, Lengyelországba költöznek. Rengeteg albérlet válik üressé, amelyet az újonnan érkezők elfoglalhatnak. Az államnak jelentős többletbevétele van, így a menekülteknek szánt támogatásokon, segélyeken keresztül pezsdítik fel a keresletet, s ezzel az ingatlanbefektetők bevételét.A legutóbb a svájci határ közelében, egy japán fémipari cégnél dolgozó férfi hangsúlyozta: a németeknek mindenük megvan, telítettek. - A helyieknek még a fürdőszobában is van tévéjük, míg a menekülteknek semmijük sincs, mindenre szükségük van, és ez ismét növeli a fogyasztást. Nem mellesleg drágább lesz a betegbiztosítás, és a lakbérek ára is emelkedik.A szilveszteri erőszakkal kapcsolatban úgy vélekedik, várható volt, hogy ilyesmi történik.

- Az emberek felfogása, gondolkodása nem változik meg egy csapásra. Év-tizedekkel ezelőtt is érkeztek törökök, arabok Németországba. Nekem is voltak török kollégáim, azt gondolták, be tudnak illeszkedni. Ez nem így van, hiába német állampolgár már az apja is, teljesen nem lesz befogadott. Naiv voltam én is, azt hittem, a magyarokat máshogy kezelik majd, de tévedtem.A füredi férfi lánya ma is kint él, rajta és ismerősein keresztül Imre tájékozott a németek aktuális lelkiállapotával kapcsolatban.

- Elegük van ebből a helyzetből, de a legtöbben nem vallanak szélsőséges nézeteket, tartanak a szélsőjobbtól. Eddig a németekre, legalábbis a munkásokra nem igazán volt jellemző a napi politizálás. Az állam mindent megadott, gondoskodott a jólétről, nem volt rá szükség, ez azonban most megváltozhat. Az igazi menekülteket én személy szerint nagyon sajnálom, mert hamis ígéretekkel becsapják őket, ráadásul a terroristák is kihasználják a helyzetüket. Apám mindig azt mondta, kétfajta ember van: ember és gazember. Ez ugyanúgy igaz az arabra, a németre és a magyarra is...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!