Külföld

2016.07.15. 21:05

Szörnyűségek éjszakája Nizzában

Csütörtök este, a francia nemzeti ünnepen egy 31 éves tunéziai születésű férfi teherautójával a tűzijátékot néző tömegbe hajtott a dél-franciaországi Nizzában.

MTI

A támadás során legalább 84 ember - köztük tíz gyermek és kamaszkorú - meghalt. A halálos áldozatok mellett 202 ember sebesült meg, közülük 52-en vannak élet és halál között. A külügyminisztérium egy magyar sérültről tud.

Csütörtök este egy 31 éves, tunéziai származású férfi teherautóval belehajtott a francia nemzeti ünnepet lezáró késő esti tűzijátékot néző tömegbe Nizzában, közben a pisztolyából lövéseket adott le. Két kilométeren át hajtott a férfi a teherautóval az emberek között. Legkevesebb nyolcvannégyen vesztették életüket, köztük nagyon sok gyerek, több tucatnyian megsebesültek Fotó: mti, infografika: napló

François Molins párizsi főügyész péntek délutáni sajtótájékoztatóján kiderült: a támadó biciklivel ment a leparkolt teherautóhoz. Fél tizenegy táján fordult be a nizzai sétányra, ott két kilométeren át hajtott a férfi a teherautóval az emberek között. Közben tüzet nyitott három rendőrre, akik megpróbálták megállítani út közben. A teherautó még 300 métert tett meg, végül a rendőrök megtalálták a lelőtt férfit a vezetőülésben.

Gépfegyvereket, lőszereket és gránátot találtak nála. A személyije alapján azonosították Mohamed Lahouaiej Bouhlelt, aki teherautó-sofőrként dolgozott. Többször is dolga volt a hatóságokkal 2010 és 2016 között fenyegetések, erőszak és kisebb lopások miatt. Márciusban őrizetbe vették, és hat hónap felfüggesztett börtönre ítélték fegyveres erőszak miatt. A hatóságok szerint nem mutatta jelét radikalizálódásnak.

A lakásán több informatikai eszközt is lefoglaltak. Azt még vizsgálják, hogy lehettek-e társai, vagy kapcsolatban állt-e valamilyen terrorszervezettel. A támadást nem vállalta magára senki, de a merénylet korábbi dzsihadista terrortámadásokra hasonlít.

A hotelszobájukban készülődtek a tűzijátékra Varsandán Milánék, amikor kitört a pánik. A Balatonfüredi KSE kézilabdázója Nizzából számolt be a csütörtöki véres merényletről. Részletek itt>>

Barátaival találkozott volna a nizzai sétálóutcán, amikor a merénylő a teherautójával a tömegbe hajtott. A füredi Acro Dance SE táncosa, Lakatos Zita testközelből látta a történteket. - Teljesen megrémültem, kisebb sokkot kaptam, sírtam, ahogy körülöttem mindenki. A részleteket itt olvashatja>>

- A terrorcselekményeket tudatosan követik el, nem birkapásztorok állnak mögöttük, hanem az elkövetők a terrorszervezet csúcsán állnak, és a gazdasági összefüggéseket jól ismerik - közölte Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő, akit a nizzai tragédia kapcsán kérdeztünk>>

 

Tartsák be a hatóságok útmutatásait

A csütörtök éjjeli nizzai terrortámadás miatt a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata a Franciaországba induló magyar állampolgárokat figyelmeztette. Az Alpes-Maritimes megyei prefektúra péntek reggel azonnali intézkedéseket hozott, így a következő napokban minden tömegrendezvényt - koncertet, fesztivált, vásárt - töröltek, a Promenade des Anglais-t meghatározatlan időre lezárták, a környező városrészekben a közlekedést leállították, megtiltották a fürdőzést és a part menti közlekedést Carras és Beau Rivag között. A konzuli szolgálat a Franciaországba készülő magyar utazóknak azt tanácsolja, hogy az utazás megszervezésekor és lebonyolításakor fokozott körültekintéssel járjanak el, előzetesen tájékozódjanak, kerüljék a tömegrendezvényeket és a ki-emelten forgalmas helyeket, tartsák be a hatóságok útmutatásait, továbbá regisztráljanak a konzuli szolgálat honlapján. Az illetékes külképviselet a kérdésekkel és bejelentésekkel kapcsolatban a 00-33-683-254-362-es ügyeleti telefonszámon érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!