Külföld

2009.09.24. 11:54

Betiltották Peter Jackson sci-fijét Nigériában

Abuja - Betiltották a District 9 című, Peter Jackson produkciójában készült dél-afrikai sci-fit Nigériában; az ország vezetői szerint a nigériaiakat kannibálokként és gengszterekként ábrázoló film árt az országimázsnak.

MTI

A szegregáció és idegengyűlölet allegóriájának szánt District 9 egy Johannesburg melletti városnyi nyomornegyedben játszódik, ahová a Földre érkezett alieneket rekesztik el a világtól. A produkcióban megjelenő népcsoportok egyike sem tűnik fel rózsás színben, ám a nigériaiak különösen zokon vették, hogy őket csupa emberevő, bűnöző és prostituált képviseli a filmvásznon. Ráadásul kitalált vezetőjük neve is kísértetiesen hasonlít az egykori államfő nevéhez.

Az országimázs megváltoztatásán dolgozó kabinet információs minisztere kerek-perec kikérte magának, hogy kannibálként tüntessék fel őket. "Nincs ország, ahol ne lennének prostituáltak vagy bűnözők, de az országok többségében nincsenek kannibálok, és a mi országunkban  sincsenek. Nem eszünk emberhúst, és ez egyszerűen elfogadhatatlan" - idézte a Reuters a politikust szerdai jelentésében.

A tárca betiltatta a film vetítését a nigériai mozikban, és elkobozta az országba került kópiákat. Egyúttal a sci-fi producereit is felszólították, hogy vágják ki a filmből a nigériai utalásokat. Az ország legnagyobb mozihálózata - hangsúlyozva, hogy máskülönben ellenzi a cenzúrát - ebben a kérdésben feltétel nélkül a kormány mellé állt.

A minisztérium a Sony céget is bocsánat kérésre késztette, mivel egy PlayStation 3 reklámjában szintén a nigériaiak kárára viccelődött az internetes csalásokra célozva.

A hirdetésben egy vásárló, aki a játékkonzol árát kérdezi, azt mondja: "nem lehet mindent elhinni, amit az interneten olvas az ember, hiszen akkor már rég nigériai milliomos lennék".

A nigériai vezetés márciusban indította el a Nigéria: jó emberek, nagyszerű ország elnevezésű kampányát, hogy kitörölje az országról kialakult képet, amely a "korrupció epicentrumaként" festette le.

A District 9 című filmet csütörtöktől játsszák a magyar mozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!