Külföld

2009.07.07. 11:04

Dupla büntetést szabott ki az Olympic Airways támogatása miatt az Európai Bíróság

Brüsszel - Kettős szankciót szabott ki Görögországgal szemben az Európai Bíróság kedden az Olympic Airways légitársaságnak nyújtott, 2005-ben jogellenesnek minősített állami támogatások visszatéríttetésének elmulasztása miatt.

MTI

Az úgynevezett kényszerítő bírság összege 16 000 euró naponta, az átalányösszeg pedig 2 millió euró - derül ki a bíróság Luxembourgban kiadott ítéletéből.
    
Az ügy előzményeit ismertetve az ítélet emlékeztetett arra: az Európai Bizottság 2002-ben megállapította, hogy az uniós közös piaccal összeegyeztethetetlennek minősülnek azok a támogatások, amelyeket Görögország korábban nyújtott az Olympic Airwaysnek, mivel az eredetileg előírt feltételek már nem teljesülnek. 

Mivel Görögország nem tett lépéseket a támogatás visszatérítéséért, a brüsszeli bizottság 2003-ban az uniós ügyekkel foglalkozó bírósághoz fordult. Ezt követően 2005-ben a bíróság kihirdette Görögország kötelezettségszegését megállapító ítéletét. 
    
Mivel az ítélet végrehajtásával kapcsolatban Athén újabb nehézségekbe ütközött, a bizottság újabb keresetet nyújtott be, amelyben annak megállapítását kérte a luxembourgi testülettől, hogy Görögország nem hajtotta végre az ítéletében foglaltakat, és javasolta, hogy a bíróság kötelezze e tagállamot átalányösszeg és kényszerítő bírság fizetésére.
    
A bizottság álláspontja szerint továbbra sem téríttették vissza a következő összegeket: a szerkezetátalakítási támogatás címén tőkeapportként nyújtott 41 millió eurót, egyes repülőtereknek bérleti díj címén járó 2,5 millió eurót és a görög repülőterekről induló utasok által fizetendő adó címén 61 millió eurót.
    
Görögország állítása szerint ugyanakkor az állammal szembeni tartozásokat beszámították a légitársaság javára egy 2006. évi választott bírósági ítéletben megítélt kártérítéssel szemben.
    
A bíróság kedden megállapította, hogy a korábbi ítélet végrehajtásának elmulasztásán alapuló kötelezettségszegés továbbra is fennáll. Azt ugyanakkor elismerte, hogy a beszámítás az állami támogatás visszatérítésének megfelelő módja lehet, de úgy vélte, Görögország a támogatási összegek visszatérítését csak részben bizonyította 
    
A 16 000 eurós kényszerítő bírság a 2005-ös ítélet végrehajtásának késedelmére vonatkozik a mostani ítélet kihirdetésétől számított egy hónap elteltétől kezdődően, naponta, "annak érdekében, hogy Görögországnak lehetősége legyen bizonyítani a kötelezettségszegés megszüntetését".
    
A kényszerítő bírságot és a kétmillió eurós átalányösszeget Athénnak az uniós számlára kell fizetnie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!