Külföld

2010.09.09. 08:27

Szöul nukleáris dominóhatástól tart Észak-Korea miatt

Szöul - Világméretű "nukleáris dominóhatás" veszélyére figyelmeztetett csütörtökön a dél-koreai országegyesítési miniszter, amennyiben Phenjan nem mond le atomfegyvereiről.

MTI

"Az, hogy Észak-Korea atomfegyverekkel rendelkezik, még inkább növeli a konfrontációt a Koreai-félszigeten - jelentette ki Hjun In Tek egy fórumon, néhány nappal azelőtt, hogy Ázsiába érkeznek magas rangú amerikai illetékesek a téma megvitatására. Mint mondta, az észak-koreai fegyverkezés "jelentős változásokat" hoz majd a térségben és a nemzetközi rendben.

Washingtonban kedden bejelentették, hogy a jövő héten konzultációkra Szöulba, Tokióba és Pekingbe látogat Stephen Bosworth, az amerikai elnök Észak-Koreával foglalkozó különmegbízottja. Szaporodnak a konzultációk Phenjan ügyében, amely 2009 tavaszán kivonult a nukleáris programjáról szóló hathatalmi tárgyalásokról, majd röviddel később végrehajtotta második atomfegyver-kísérletét.

Walter Sharp tábornok, a Dél-Koreában állomásozó amerikai erők parancsnoka egy csütörtöki szöuli sajtótájékoztatón azt hangoztatta, hogy az észak-koreai provokációk "nagy aggodalomra adnak okot", tekintve, hogy Phenjan nem hagyományos hadviselésre alkalmas eszközöket fejleszt ki.

"Komolyan tartunk attól, mit fognak tenni a jövőben" - mondta. Látva a dél-koreai és amerikai csapatok erejét egy támadás esetén, Észak-Korea "több pénzt fordít" különleges műveleti egységek, rakétatechnológia és atomfegyverek fejlesztésére - tette hozzá. A parancsnok utalt a Cshonan dél-koreai korvett elleni március végi torpedótámadásra, amelyben 46 ember halt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!