Kultúra

2009.02.02. 03:28

Orosz és észt műfordítók szemináriuma

<b>Balatonfüred</b> - Két héttel ezelőtt orosz, a múlt héten pedig észt műfordítók számára szerveztek szemináriumot a fordítóházban.

Gaál Julianna

A Szentpétervári Egyetem finn-ugor tanszékének két negyedéves diákja és két fiatal egyetemi tanára vett részt szemináriumon két hete a fordítóházban - tájékoztatta lapunkat Rácz Péter, a fordítóház vezetője. 

A kurzuson a résztvevők kortárs magyar írok életét és műveit tanulmányozták, majd kiválasztották azokat a szövegeket, amelyeken dolgozni kívántak, ki-ki érdeklődésének megfelelően. 

Fordítás közben folyóiratokat, könyveket is olvastak, valamint keresték a megoldásokat a fordítás közbeni problémákra. Észtek számára tartottak múlt héten kortárs magyar fordítói kurzust szintén a tóparti város fordítóházában, melyen a Tartui Egyetem fiatal hungarológusai vettek részt.

A kurzus szervezői és vezetői Tóth Viktória, a Tartui Egyetem Észt és Általános Nyelvészeti Intézetének magyar lektora és Tóth Krisztina, a Balassi Bálint Intézet magyar irodalmi tanára voltak. 

A kurzuson Darvasi László néhány írását fordították a résztvevők, közben lehetőségük nyílt találkozni is a szerzővel, akivel a műveiben felmerülő fordítási nehézségeket beszélték meg. 

A szeminárium során kiselőadásokat is tartottak a résztvevők, melyeken eddigi műfordítási tapasztalataikat osztották meg a többi- ekkel.A kurzus távlati céljai között szerepel a kortárs magyar irodalom megismertetése Észtországban, ezért a lefordított szövegeket magyar irodalmi esteken szeretnék bemutatni az észt közönségnek. 

Február közepén a tartui Jaani-templomban A világ legszomorúbb zenekara című novellát adják elő zenei kísérettel a helyi zeneiskola magyar hetének programja részeként, valamint felkészülnek a májusban, Tartuban rendezendő Prima Vista Irodalmi Fesztivál magyar témájú programjára. Tervezik továbbá a fordítások elektronikus kiadását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!