Kultúra

2009.04.30. 02:28

Kutatás és népszerűsítés

Erre az évre is gazdag programot tervezett a zirci természettudományi múzeum baráti köre, amely már több évtizedes múltra tekinthet vissza.

Szausev Xénia

Erre az évre is gazdag programot tervezett a zirci természettudományi múzeum baráti köre, amely már több évtizedes múltra tekinthet vissza. 

A tavasztól késő őszig tartó rendezvények sorában elő-adások, kutatási beszámolók, túrák, tanulmányutak és kiadványok, múzeumlátogatások, műhelymunkák adnak lehetőséget arra, hogy a baráti kör tagsága, valamint más érdeklődők és nem kevésbé megyénk iskolái diákjai megismerhessék 

A Bakony természeti képe kutatóprogram növény- és állattani, geológiai és természetvédelmi eredményeit, s ebben maguk is tevékeny közreműködők lehes- senek.

Olyan kiváló kutatók tartanak előadásokat, úti beszámolókat, gyűjteményismertetéseket, mint dr. Kutasi Csaba, Katona Lajos, H. dr. Harmat Bea, Németh Tamás és Horváth Ferenc. 

A baráti kör tagjai megismerhetik a Kis-Retyezát élővilágát, Románia őslénylelőhelyeit, gyalogtúrán a Bakony legmagasabb csúcsa, a Kőris-hegy és környéke természeti értékeit, autóbuszos kiránduláson Szombathely és Vasvár múzeumait s a Bakony-kutatás legújabb eredményeit. 

Hagyományosan minden év kiemelkedő eseménye a kétnapos Rák-tanyai program, amely során túrák, valamint éjszakai rovar- és csillagászati megfi- gyelések szerepelnek a programban.

A baráti kör tagjai részt vesznek Budapesten a Múzeumok majálisán, a Múzeumok éjszakája rendezvényén és a nemzetközi Nemzeti parkok hete alkalmából a magyar biodiverzitás napján egy bakonyi gyűjtőtáborban. 

Az év programsorozata az Együtt a könyvtárért közhasznú alapítvánnyal közösen tartandó természetismereti vetélkedővel zárul, amelyen zirci és környékbeli általános iskolák diákjai vesznek részt. A baráti kör ebben az évben is kiadványokkal, kiadvány-támogatásokkal segíti a tudományos ismeretterjesztő munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!