Kultúra

2009.05.05. 02:28

Angol-magyar oktatási program

Pápa - A Tapasztalatok, eredmények egy interkulturális pilot-program megvalósításában című projekt záró konferenciáját tartották a napokban a Tarczy Lajos Általános Iskolában.

Nagy Imre

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet az iskolával együttműködve, a szaktárca támogatásával olyan programot valósított meg, aminek célja mások anyanyelvének és kultúrájának megismerése, megértése, a különböző állampolgárságú és anyanyelvű tanulók közös nevelésének fejlesztése. 

A záró konferencián a megvalósítás során szerzett tapasztalatokat osztották meg a résztvevők. 

A vendégeket, az iskola pedagógusait Venczel Csaba, az intézmény vezetője köszöntötte, majd röviden bemutatta az iskolát, külön kiemelve a C-17-es projekt által szükségessé vált két tannyelvű oktatás bevezetése során szerzett tapasztalatokat.

A Tarczyban - külön minisztériumi engedély alapján - 1-8. osztályos rendszerben folyik az angol-magyar oktatás. Erre a formára adaptáltak egy már meglévő projektet, aminek felügyeletét az OFI vállalta fel. 

Dr. Áldozó Tamás
alpolgármester a program bevezetésének önkormányzati lépéseiről, az eddigi tapasztalatokról szólva köszöntőjében elmondta, hogy sokszor lehetetlennek tűnt a 12, egymástól eltérő nemzeti követelményrendszer összehangolása. 

Az eltelt egy év a problémák számbavételének időszaka volt, a tanulság pedig az, hogy a válaszokat közösen kell megtalálni. Dr. Franz Schimek és Stuart Simpson nemzetközi szakértők a közös iskolamodell kidolgozását ismertették a résztvevőkkel, külön kitérve a háttér, a helyi sajátosságok kérdéseire. 

A konferencia befejezéseként dr. Farkas Katalin, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet igazgatója osztotta meg gondolatait a szakemberekkel.

Ezek is érdekelhetik